A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából mától elérhetővé vált Pátkai Rozina Györgyi című hangjátéka, amely alkotójának személyes családi történetét meséli el nagynénje, dr. Pátkai Györgyi és édesapja, dr. Pátkai Róbert visszaemlékezésein keresztül.

„Nagynénémmel, dr. Pátkai Györgyivel még a járvány előtt készítettem interjút családunk történetéről, a holokausztról és a második világháború utáni időszakról. Nagy megtiszteltetés, hogy a Firgun Alapítvány pályázatán különdíjat nyert az interjúból készült hangjáték, amelyet nagynéném emlékére hamarosan egy általam készített kisfilm is kísér majd” mondta el Pátkai Rozina.

A holokauszt társadalmi felelősségének kérdéseit veti fel Pátkai Rozina egyik korábbi munkája is, amely szintén elérhető az online térben, a Zikaron társasjáték formájában: a kártyajáték elemei a Pátkai család vizitkártya-albuma, a játékosok a kártyák hátoldalain szereplő életutakat a szabályokat betartva vagy azokat megszegve rendezik paklikba.

„Évek óta lapozgatom a közel egy évszádos családi fotóalbumunkat. Felmenőim személyes történetei nagymamám kézírásával vizitkártyák hátoldalain elevenednek meg: munkaszolgálat, deportálás, rejtőzködés, a holokauszt borzalmai. A vizitkártyákból kártyákat készítettem, amelyeken az élettörténetek eredeti formájukban olvashatók. A weboldal látogatóinak a kártyák előlapjához tartozó hátlapot kell megtalálniuk, egy-egy fotóhoz a hozzá tartozó történet párosítandó. Ha a kurzort az alsó sorban található kártyalapok fölé visszük, a kártyák megnagyobbodnak, az írás olvashatóvá válik. Amennyiben helyes a találat, a kártyák két csoportba rendeződnek: akik túlélték a háborút és akik sosem tértek vissza.” Elérhető itt.