Egy Fiona Harvey nevű nő rágalmazásért és személyiségi jogainak megsértéséért jelentette fel a Netflixet, a Szarvasbébi (Baby Reindeer) című true crime sorozat gyártóját.

shutterstock_2457221633.jpg
Fotó forrása: Shutterstock

A sorozat nézői már korábban kiderítették, hogy Harvey-ról mintázták a széria Martha nevű szereplőjét. Harvey azt állítja, folyamatosan zaklatják, mivel a Netflix nem tett eleget az ő kilétének titokban tartásáért, túl könnyű ráismerni. Ezen felül sérelmezi azt is, hogy a Szarvasbébi története több ponton is hamis és sértő Harvey-ra nézve. Emiatt 170 millió dolláros kártérítést követel – írta a Filmtett az IndieWire magazinra hivatkozva.

A nagy sikerű sorozat alapja Richard Gadd színpadi monodrámája. A tévésorozatot Gadd rendezte, és a főszereplőt, Donnyt is maga alakítja. A Martha nevű szereplő, akit korábban zaklatási ügyeiért már elítéltek, sorozatosan zaklatja Donnyt, megtámadja őt és a férfi barátnőjét is.

A vádirat szerint Harvey-nak nincs büntetett előélete, sosem ült börtönben, és állítása szerint sosem támadta meg Gaddet, aki szerinte csak egy „bukott komikus”, ráadásul bevallottan „crack-, metamfetamin- és heroinfüggő”. A Szarvasbébi a vádirat szerint „a tévétörténet legnagyobb hazugsága”.

A film eleji állítás szerint a sorozat „igaz történet alapján” készült, a vége főcím pedig jelzi, hogy „A műsor valós eseményeken alapszik, ugyanakkor bizonyos szereplők, nevek, incidensek, helyszínek és párbeszédek dramaturgiai célból fikciósak”. Állásfoglalása szerint a streamingszolgáltató kiáll Gadd mellett: „Határozottan védeni fogjuk ezt az ügyet, és ki fogunk állni Richard Gadd joga mellett, hogy elmondhassa a történetét.” Úgy vélik, Harvey csak figyelmet és pénzt akar.

A Netflix statisztikái szerint a Szarvasbébire mostanig több mint 50 millió néző volt kíváncsi világszerte.