A legősibb könyvek egyikét, a bibliai szövegeket tartalmazó, kopt nyelven papiruszra írt Crosby–Schøyen-kódexet bocsátják árverésre júniusban Londonban.

Crosby-Schoyen kódex.jpg
Fotó: Christie's Images Ltd. 2024

Az aukciót szervező Christie's árverési ház a 250–350 táján született könyv előzetesen becsült eladási értékét 2,6-3,8 millió dollárra (952 millió–1,4 milliárd forintra) teszi.

A kódex, amely Péter első levelének és Jónás könyvének legkorábbi ismert szövegét is tartalmazza, a kereszténység hajnalán készült egy kolostorban. Eugenio Donadoni, a Christie's középkori és reneszánsz kéziratokkal foglalkozó vezető szakértője elmondta, hogy a könyv abból az időszakból származik, amikor a papirusztekercsek helyét kezdte átvenni a kódexformátum.

A 104 oldalas kódexet negyven év alatt írta egy írnok egy felső-egyiptomi kolostorban. Donadoni szerint Egyiptom száraz éghajlatának köszönhető, hogy fennmaradt, mivel a 3. és 4. századból alig néhány könyv maradt meg. A kódexet az 1950-es években fedezték fel Egyiptomban, és 1981-ig a Mississippi Egyetem tulajdonában volt.

Martin Schøyen norvég kéziratgyűjtő, a világ egyik legnagyobb magán-kéziratgyűjteményének a tulajdonosa 1988-ban szerezte meg a kódexet, amelyet júniusban a Schøyen-gyűjtemény más darabjaival együtt bocsát árverésre. A kódex, amelynek lapjait egyenként, plexiüveg mögött őrzik, a Christie's New York-i kiállítótermében április 2. és 9. között tekinthető meg, az árverést pedig június 11-én Londonban rendezik meg.