Megnyílt a Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben című kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén szombat délután.

Gyergyádesz László, a múzeum osztályvezetője, a kiállítás kurátora elmondta: a kecskeméti múzeum felhívása nyomán mintegy 350 alkotással, illetve sorozattal pályáztak a hazai és a határon túli magyar alkotók. Az ítészek végül összesen 113 alkotó 123 művét, sorozatát javasolták kiállítani és a katalógusban megjelentetni.    

A művészettörténész kiemelte: a tárlat hangsúlyozottan tartalmi alapú, ugyanis a Petőfi Sándor arcképét megjelenítő művekkel szemben ma is aránytalanul kevés a művészetének tartalmi oldalával, gondolataival, költői képeivel foglalkozó alkotás. Ezt az űrt szeretnék – legalább jelképes mértékben – betölteni a kiállítással.    

Felhívásukkal arra kívánták ösztönözni a kortárs művészeti élet legjobbjait, hogy Petőfi költészetének tartalmi elemeiben – mint a szerelem, a boldogság keresése, a hősi halál, a nemzet, a személyes szabadság, a költő feladatai, a vátesz felelőssége, a családi idill utáni vágy, a jók és a gonoszok harca, a népmesei hagyományok, a szülőföld vagy éppen az emberiség gondjai – mélyedjenek el, és jelenítsék meg képző- és iparművészeti alkotásokban, teret adva a szubjektív értelmezéseknek, korunk vizuális nyelvezetének is.

Gyergyádesz László elmondta: Kecskemét város díját Damó István grafikusművész és Lisányi Endre képzőművész vehette át, míg a zsűri Minek nevezzelek?-díját Székely Móri Márta festőművésznek, Pittmann Zsófi és A. Varga Imre képzőművészeknek ítélték oda.

A tervek szerint január végén megjelentetik a kiállítás katalógusát, sőt a tárlat egy virtuális változatát is az intézmény honlapján. A kiállítás részeként múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek. Ennek egyik eleme a Múzsám: Petőfi címmel hamarosan megjelenő munkafüzet lesz. A kiadványban számos – színes képekkel illusztrált – feladat vár az általános iskolába járó diákokra, közepén kivehető melléklettel, amely többségében a kiállításban megtekinthető műalkotásokból válogatott matricákat tartalmaz.    

A kiállítás 2023. június 4-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható, kivéve december 19-e és január 30-a között, amikor a Cifrapalota zárva tart.

A nyitókép forrása: Kecskemét Online