A képzőművészet különböző ágai mellett a fotográfia is karakteres és progresszív arcéllel van jelen a térség művészeti topográfiájában: számos jelentős fotográfus és fotóművész kötődik Szentendréhez és vonzáskörzetéhez. A Ferenczy Múzeumi Centrum hetvenéves fennállása alatt ez idáig nem volt olyan kiállítótér, ami kizárólag a fotográfia bemutatását, népszerűsítését tekintette feladatának. A Vajda Múzeumban nyíló PhotoLab lehetőséget és teret biztosít a fotóművészek számára a bemutatkozásra, az új fotóprojektek méltó szakmai keretek közötti prezentálására.

Az új kiállítóhely

Az önálló kiállítóhely két-három havonta változó fotográfiai kiállításokkal, a fotóművészet élvonalába tartozó alkotók hosszú távú projektjeiből válogat.

Az első év művészeti koncepciója szentendrei fókuszú, bemutatkozási lehetőséget biztosít a Szentendrén vagy vonzáskörében dolgozó kiemelkedő fotográfusok számára, elsősorban egyéni vagy páros kiállítás formájában. A következő évben, tágítva a kört, a Szentendréhez nem köthető, de nemzetközi szinten is jegyzett, Magyarországon vagy külföldön élő fotográfusok egyéni tárlatait mutatják be. Ezzel egyidejűleg gyűjteménygyarapítás is történik, kiállításonként vásárlással vagy ajándékozással egy fotográfia bekerül az FMC gyűjteményébe.

A Ferenczy Múzeumi Centrum PhotoLab kiállítóhelye friss, progresszív, új művészeti ágat hoz a múzeum arculatába, a hosszú távú fotóprojektek bemutatása mellett új anyagok létrejöttét is inspirálja. A tervek között szerepel együttműködés más fotográfiával foglalkozó intézményekkel és galériákkal, fotográfiát oktató egyetemekkel.

Minden kiállításhoz programok kapcsolódnak: szakmai előadások és változatos események. Éppen ezért a kiállítóhely jelenlegi adottságait fejlesztve egy olvasó-beszélgető nappali teret alakítanak ki, hogy a kiállítás terében arra is legyen lehetőség, hogy az érdeklődők a friss fotográfiai szakirodalmat, folyóiratokat lapozgatva mélyüljenek el a fotográfia világában vagy hallgassák meg a felkért szakmai előadókat.

2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotchy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs, Csontó Lajos, 2023 elején Regős Benedek kiállítása nyílik a PhotoLabban. Művészeti vezető, kurátor: Kopin Katalin művészettörténész.

Bácsi Róbert László – A szabadság gesztusai

Az első kiállítás február 12-án nyílik Bácsi Róbert László munkáiból. A dokumentarista fotográfus egyéni tárlatán öt, hosszú távú fotósorozat kerül fókuszba. Ezek az egyéni vagy kollektív szabadság megélésének témája köré rendeződnek.

A tárlatot Kováts Adél színművész, a Radnóti Színház igazgatója nyitja meg. Közreműködik: Sevensophone.

A kiállítás 2022. 02. 13. – 2022. 03. 27. között csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható. További információk itt.

Forrás és fotó: Bácsi Róbert László: Kövesd a napot (részlet). Ferenczy Múzeumi Centrum