Új zenei alkotások inspirálásával is tisztelgett Pilinszky János születésének 100. évfordulója előtt tavaly a Kertész Imre Intézet fél éves programsorozata. A Pilinszky-hagyatékrészt is kezelő intézet 2021 májusában indította el Pilinszky 100 elnevezésű ünnepi rendezvényeit, amelyek sorában irodalmi-kulturális beszélgetések, tablókiállítás, emlékbélyeg- és emlékérme-kibocsátás, valamint egy versmegzenésítési pályázat is megvalósult. Ez utóbbi azzal a céllal, hogy Pilinszky versei új köntösben, zenés feldolgozások segítségével minél szélesebb közönségréteghez juthassanak el.

Az irodalom, zene és képzőművészet összefonódását pályázatai kiírásaival is ösztönözte az intézet. Ennek jegyében hirdette meg tavaly májusban a Pilinszky Másként pályázatot is, amelyre számos zenei stílusban csaknem 200 versmegzenésítés érkezett.

A szakmai zsűri döntése szerint első helyezést Vastag Csaba Tilos csillagon című dala (Pilinszky János azonos című verse alapján) érte el,második helyen Müller Csenge A tenger című alkotása végzett (Pilinszky János azonos című verse alapján), a pályázat harmadik az Oliver From Earth Szörnyek című szerzeménye, melyben a Barabás Dávid – Patocska Olivér alkotáspáros Pilinszky János Téli ég alatt című versét zenésítette meg. A nyertesek pénzdíjat, könyvcsomagot és egy videóklip-forgatást nyertek, amelyet a Kertész Imre Intézetben készíthettek el tavaly novemberben. 

A Kertész Imre Intézet az első három helyezett mellett a 12 legjobbnak ítélt pályaművet is bemutatja egy válogatáslemezen, amelyen a jazztől kezdve a hiphopon és a popzenén keresztül az alternatív rockig különféle stílusú alkotás hallható majd. A válogatáslemez digitális terjesztésben 2022. január 28-től érhető el.

Müller Csenge Pilinszky János A tenger című versét dolgozta fel. Atmoszférikus, szőnyegszerű alappal, de szinte mégis a cappella hangszereléssel készült el a dal, amelyben nagyon eredeti módon a fő énekdallam és azok harmóniái dominálnak.

Az OliverFromEarth dalszerző-, producer- és előadópáros alternatív popzenei műfajban zenésítette meg Pilinszky János Téli ég alatt című versét.

Forrás: Kertész Imre Intézet