Három lány, akik egy tengerparton felvett mashup számnak és a YouTube erejének köszönhetően milliókhoz jutottak el világszerte. A francia L.E.J trió a Budapesti Tavaszi Fesztiválra április 17-én az A38 Hajóra is elhozza Poupées Russes (Orosz babák) című első önálló lemezét.

Több ütős slágerszám megfelelő ritmusban mixelve? A zenei mashupok az utóbbi években világhódító útjukra indultak. Sikerükben közrejátszottak a videómegosztók és a közösségi oldalak is, mint a terjesztés kiváló platformjai. Bár a műfaj alapja a jó értelemben vett újrahasznosítás, kedvenc számainkból könnyen születhet új alkotás, főleg, ha egyedi hangzásvilággal egészülnek ki a jól ismert dallamok.

A mashup és a YouTube segítségével lettek igazi sztárok a L.E.J triót alkotó francia énekesnők is, akik a 2015-ös, közel 80 milliós nézettségű videójuk után az utóbbi időben már hatalmas koncerttermekben adnak teltházas koncerteket. Nemsokára Budapestre is elhozzák első nagylemezüket.

Pár hónap eltéréssel Lucie, Élisa és Juliette is 1993-ban született, mindhárman a Párizs közelében található Saint-Denis-ben nőttek fel. Gyerekkoruk óta ismerik egymást, és már nagyon korán szenvedélyükké vált a zene: Juliette a saint-denis-i konzervatóriumban csellózni tanult, Lucie és Élisa pedig egy elismert francia iskolában vett énekórákat.

A trió 2013-ban lépett fel először együtt egy francia zenekar által szervezett versenyen, amit meg is nyertek. Úgy döntöttek, nem állnak meg itt, így saját YouTube-csatornát indítottak, ahol különböző zenészek számait dolgozták fel, aztán már a lányok monogramját viselő L.E.J (Elijay) formációban 2014-ben el is készítették első nyári mashupjukat. Ezt követően az amerikai Live Nation Entertainmenttel írtak alá szerződést, és több, Franciaországban koncertező zenész előzenekaraként léphettek fel: 2015 júniusában például egy igazi világsztár, Pharrell Williams koncertje előtt alapozták meg a hangulatot.

A L.E.J trió igazi berobbanása 2015 augusztusára tehető, amikor Summer 2015 című mashup számukkal végérvényesen beírták magukat a zenetörténelembe. A hangulatos nyári dalhoz készült klipet a tengerparton vették fel. A szám tizenegy, 2015-ös sláger feldolgozásából készült, és már az első napokban több százezren látták a videót. Amikor két nappal a debütálás után a Time Magazin is megosztotta, kevesebb mint egy hónap alatt többmilliósra nőtt az elérésük YouTube-on, mára a szám a 78 milliós nézettséget is átlépte.

Később Élisa egy interjúban elmondta, hogy biztosan nem a pizsamájukat vették volna fel a forgatásra, ha tudják, hogy a videó vírusszerűen kezd majd terjedni, és milliókhoz jut el. Az elsöprő sikert követően 2015 decemberében En attendant l’album címmel kiadták első albumukat, amely tíz feldolgozást és első saját számukat (La Dalle) tartalmazza.

A teljes cikk a Budapest Tavaszi Fesztivál hivatalos oldalán, a btf.blog.hu-n jelent meg.