A PLACCC Fesztivál nyílt felhívást ír ki környezeti fókuszú köztéri és / vagy helyspecifikus művészeti alkotások megvalósítására, amelyek nyitottak különböző tudományterületekkel való együttműködésre.

PLACCC Sensing the City. Fotó: Balogh Attila
Fotó: Balogh Attila

A PLACCC 2021-ben indította el Sensing the City programsorozatát, amelynek keretében a résztvevő művészek kísérleti mikrointervenciókon keresztül reagálnak égető környezeti kérdésekre. Idei eseménysorozatukhoz ismét nyílt pályázat keretében keresnek olyan kis formátumú projekteket, amelyek köztereken vagy közös tereken megjelenve, a városi élet résztvevőit bevonva, különböző érzékszerveikre hatva segítik a városi szövethez és ökoszisztémához való (újra)kapcsolódást.

A város érzékszerveinken keresztül tárul elénk. A látás, hallás, szaglás, tapintás és ízlelés útján fedezzük fel környezetünket, a város ritmusát, atmoszféráját, textúráját, ugyanakkor aktuális állapotát, egyéni és társadalmi gyakorlataink környezetre való hatását is. Mint ilyen, a Sensing the City projektjeiben az „érzékelés” (sensing) kifejezés kettős jelentést hordoz, mivel egyaránt vonatkozik a város fizikai észlelésére (a test reakciója), valamint a városi helyszínek aktív érzékenyítésére a test jelenlétével.

A szervezők olyan alkotók jelentkezését várják, akik munkájukkal igyekeznek átjárást találni a művészeti alkotás és a környezetünk, elsősorban annak drasztikus változásainak, kihívásainak tudományos-ismeretterjesztő megközelítése között, továbbá nyitottak arra, hogy projektjükhöz tematikus beszélgetés kapcsolódjon. A beszélgetések témáját, valamint az abba bevont szakértőket – a művészeti projektekhez igazodva – később közösen határozzák meg a kiválasztott alkotókkal.

A nyílt pályázati felhívásra minden művészeti területről várják a jelentkezéseket, egyéni és kollektív művészeti akciók koncepciójával egyaránt lehet jelentkezni.