A Budapest Poster Gallery aukciósorozata ritka plakátokat és plakátterveket árverez. Az első árverés Plakátritkaságok 1. címmel június 11-én, 18 órakor kezdődik online az Axioart portálon.

A galéria lassan tíz éve tartotta meg első aukcióját. Az azóta eltelt időben a magyar plakátművészet ismertsége és elismertsége is sokat nőtt itthon és külföldön egyaránt. 

Ennek a legjobb példája, hogy a Magyar Nemzeti Galéria idei nagy kiállítása egy plakátkiállítás, az Art Deco Budapest, ilyesmire pedig nem volt példa az elmúlt évtizedekben. 

Kialakult egy gyűjtői kör Magyarországon, amelynek tagjai kifejezetten vagy elsősorban plakátgyűjteményt építenek, és sok, festészetet gyűjtő kollekciójában is megtalálhatók már régi plakátok.

A Budapest Poster Gallery a műkereskedelmi feladatának elsősorban azt tekinti, hogy a különleges ritkaságokat felkutassa és elérhetővé tegye a hazai és nemzetközi gyűjtők, közgyűjtemények számára. Ennek egyik eszköze ez az aukciósorozat, amelynek százas válogatásai zömmel máshol soha fel nem bukkanó, különleges darabokból állnak.

Ilyen a Zwack Unicum „vizes ember” plakátja, amelynek első, eredeti verziója 1909 körül készült, és messze a leghíresebb magyar plakáttá vált. A teljes címe Unicum a legjobb gyomorerősítő likőr. Zwack J. És Tsai Budapest. Ez az ikonikus plakát rendkívüli ritkaság, bármely plakátgyűjtemény csúcspontja. Bár több későbbi újranyomás és számtalan reprodukció készült az eredeti után, egyik sem ér az igazi által nyújtott lélegzetelállító látvány nyomába. Kikiáltási ára ötmillió forint.

A magyar modernista plakátművészet rajzosabb, játékos vonulatának kiemelkedő példája a humoros Legfehérebb fehér a Radion-fehér 1939-ből, amely Macskássy Gyula munkája. A magyar rajzfilm atyjaként számon tartott művész korai reklámterveiből A hirdetőoszlop humoristái címmel nyílt 2016-ban kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, ahol Káldor László és Kassowitz Félix mellett szerepelt. A kétíves kereskedelmi plakát még sosem fordult meg a műkereskedelemben, ezúttal 2 millió forintról indul érte a licit. 

Kassák Lajos konstruktivista plakátjai világhírűek, de elérhetetlenek. A most aukcionált 1930-as darab, a Harang szappan kitűnő egy konstruktivista remekmű, kikiáltási ára 1,8 millió forint.

A magyar pop-art plakátművészet talán legfontosabb darabja is kalapács alá kerül. Kemény György főműve, a kétíves „tigrises” Biopon Megszünteti a foltokat plakát emblematikus alkotás. Különleges a most aukcióra kerülő darab, hiszen a plakát kétíves verziója a magyar plakátművészet egyik vitathatatlan főműve, amely még sosem szerepelt aukción, ezúttal 600 ezer forintról indul a licit. Kemény György színes, pop-artos plakátjai sokkolóan hatottak a maguk korában az utcán. A korabeli járókelők számára a „szürke” szocializmusban ezek a plakátok megtestesítették a modern, nyugati világot.

Hasonlóan legendás plakátok Helényi Tibor művei, amelyek a Csillagok háborúja-filmeket reklámozták. A hazai és a nemzetközi gyűjtők egyaránt óriási elánnal küzdenek ezekért a ritka darabokért, ami nemritkán milliós leütéseket eredményez. Ezúttal egy igazi különlegességet, egy a Csillagok háborúja első részéhez készült, dupla félíves próbanyomatot árvereznek el, Helényi Tibor hagyatékából, amelynek 400 ezer forint a kikiáltási ára.

A sort hosszan lehet folytatni, a filmplakátok között például a Szívvel és kézzel a hazáért című propaganda némafilm plakátja 1915-ből, az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből. A filmet Bécsben és Budapesten forgatták 1915-ben, zenéjét Lehár Ferenc szerezte. A gigantikus, négyíves plakát majdnem 2 méterszer 1,5 méteres.

Hasonlóan izgalmas a Beszélő köntös egyíves plakátja 1941-ből, amely az első magyar világfilm eredeti színes részekkel. A Jávor Pál főszereplésével készült mű az első magyar film, amelynek egyes jelenetei színes eljárással készültek.

Az aukció anyagában sok szép art deco plakát és plakátterv szerepel, ilyen a Szt. Gellért Gyógyfürdő plakátterve az 1930-as évekből. A Balaton (Balatoni hetek és Balaton rádió ) és a borászat témájú plakátok kedvelői is szép darabokkal gyarapíthatják kollekciójukat. 

A propaganda szekció tételei közül kiemelendő Vértes Marcell 1919-es Lukacsics! plakátja, amely a Tanácsköztársaság korának egyik nemzetközi hírű, számtalanszor reprodukált darabja vagy Szennik György 1944-es Én harcolok, te dolgozz a győzelemért műve, amely a második világháború utolsó hónapjaiban készült. Különleges darab az a kézzel rajzolt karikatúra terv, amely propagandisztikus célokkal készült 1950 körül, Akik a gabonagyűjtést hátráltatják címmel. 

A 90-es tétel is egy igazi ritkaság, egy Babits-estet reklámoz a harmincas években, ahol maga Babits Mihály is szerepelt.

Az aukción való részvételről részletes információk itt.