A Petőfi Kulturális Ügynökség május 13. és 15. között Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat. Ezzel elindult a V4-es könyvvásárok sorozata, ami május 23-án Varsóban, júniusban pedig Prágában folytatódik majd.

A május 13-án kezdődő pozsonyi BRaK Book Festival nem egy hagyományos értelemben vett könyvvásár, hiszen annak ellenére, hogy zömmel könyvkiadók vettek rajta részt, leginkább mégis az Ünnepi Könyvhéthez hasonlítható. A részben szabadtéri rendezvényen, a könyves standok mellett színpadi és előadótermi programokon mutatkozhattak be szerzők, kiadók vagy éppen olyan szervezetek, mint a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ).

A PKÜ a negyedévente jelentkező angol nyelvű irodalmi magazin bemutatójával készült a fesztiválra.

A The Continental Literary Magazine kerekasztal-beszélgetését nagy érdeklődés övezte, a közönség soraiban újságírók, szerzők és kiadók mellett a vásár főszervezője, František Malík is helyet foglalt. Malík a londoni könyvvásár kísérőrendezvényén ismerkedett meg a magazinnal, ezért szívesen fogadta a PKÜ jelentkezését a pozsonyi fesztiválra. A The Continental Literary Magazine küldetése, hogy bemutassa a közép-európai országok irodalmát az amerikai olvasóközönségnek. Az eddig megjelent két lapszámban négy szlovák szerző is publikált, ennélfogva a pozsonyi bemutató különös jelentőségű volt nemcsak az olvasók, de az alkotók körében is.

A lapbemutatón az ügynökség egyik munkatársa, Garajszki Margit beszélgetett a lap két szerzőjével, a szlovák Silvester Lavríkkal és a lengyel, ám Pozsonyban élő Weronika Gogolával. Az eseményt Pál Dániel Levente, a PKÜ irodalmi szakmai igazgatója vezette fel angolul, majd szlovák nyelven folytatták tovább az Amerikai Egyesült Államokban megjelenő lap bemutatását.

Május 15-én, vasárnap ért véget a pozsonyi BRaK Fesztivál. A rendezvény sikeresen nyitotta meg az idei V4-es országok könyvvásárainak sorát, ami május 23-án Varsóban, júniusban pedig Prágában folytatódik. A nyár folyamán Sepsiszentgyörgyön a debütáló Sepsibookon, Budapesten pedig az Ünnepi Könyvhéten több programmal is jelen lesz a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Fotók: PKÜ