A VAN filmzenekar Szél című dalához készült klipje először nálunk látható. A dalról Reisz Gábor, a zenekar dalszerző-gitárosa, a klipről pedig a rendező-operatőr, Becsey Kristóf mesélt.

„A Szél alapakkordmenetét még nagyon régen találtam ki. Sokáig nem is akartam szöveget írni rá. Aztán valahogy 2019-ben egyszer csak a semmiből, zuhanyzás alatt beugrott az a sor, hogy ez a szél még remél. Kijöttem, és felírtam ceruzával az asztalra, hogy mindig előttem legyen. Hétről hétre kerültek egymás mellé a sorok, végül Barcelonában fejeztem be. (Laptopon, az asztalt nem vittem magammal.) 

Mindig is akartam írni egy dalt a szélről, főleg miután láttam a Mr. W. című kisfilmet. Lényegében ez adta az ötletet, hogy egy dalban legyen megszemélyesítve a szél. Becsey Kristóf operatőr barátomnak nagyon szerettem annak idején a vizsgafilmjét, és tekintve, hogy folyton együtt dolgozunk, adta magát, hogy megkérdezzem, nincs-e kedve megrendezni ezt a klipet. Szerencsére volt.”

Becsey Kristóf így fogalmazott: „Úgy tűnik, tízévente rendezek is valamit az operatőrködés mellett. Legutóbb még az SZFE-n kaptam ezt a feladatot, most Gábor kért meg rá. Szívesen vállaltam, mert épp nagyon foglalkoztatott az, hogy hogyan változik egy kapcsolat időről időre. Amikor meghallgattam a számot, az ide-oda fújdogáló szél rímelt ezekre az érzéseimre.

A forgatás idején ismerkedtem meg a kapcsolati tükör kifejezéssel is.

Ez többek között azt takarja, hogy a legjobb arcodat akarod viszontlátni a párod által tartott képzeletbeli tükörben, mert azt szeretnéd, hogy ő is így lásson téged. Később, amikor már elfelejtjük megigazítani magunkat ebben a tükörben, előjön az igazi énünk, ami nem mindig a legjobb.

A szereplőválasztás során nem volt konkrét elképzelésem, de tudtam, hogy improvizált jelenetekkel akarok dolgozni. Aztán szembejött velem Dalma és Dezső eljegyzési fotója,

és éreztem, hogy ők párként egy olyan pluszt tudnak adni a klip számára, amit érdemes beépítenem.

A forgatást nagyon kicsiben tartottuk, csak a szereplők és én voltunk jelen. Az improvizációknál csak a főbb témát adtam meg nekik, illetve azt, hogy éppen ki milyen hangulatban van a kapcsolaton belül, mi az aktuális dinamikájuk.”

Most pedig következzen a Szél klipje Tenki Dalma és Georgita Máté Dezső szereplésével:

Fotó: Becsey Kristóf