Több olyan filmet is műsorra tűznek az artmozik éjszakáján augusztus 28-án, amelyeket eddig nem láthattunk itthon.

Egyetlen karszalag, 5 artmozi! Péntektől másnapig a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozikba vándorolhatunk filmről filmre, hogy válogassunk az elmúlt időszak nagy kedvencei és a még nem bemutatott filmek között. Íme 5 premier előtti vetítés, amiket mi biztosan nem hagyunk ki az artmozik éjszakáján.

Ígérem, hogy visszatérek

Sarah az egyetlen női tagja az európai űrprogramnak, ami rengeteg idejét veszi el. Egyedül neveli nyolcéves lányát és bűntudata van, hogy nem tölt több időt a gyerekével. Az anya-lánya kapcsolat újabb válságba jut, amikor Sarah-t beválasztják egy egyéves űrutazásba, a Proxima küldetésbe, így látszólag megoldhatatlan válaszút elé kerül: imádott gyerekét egy évre hátrahagyja, és élete álmát megvalósítva a karrierjét válassza, vagy lemondjon mindenről és maradjon a kislányával?

Alice Winocour rendező az Oscar-díjra jelölt Mustang című film társforgatókönyvírója volt. Az Ígérem, hogy visszatérek női sorsról, anyaságról, karrierről, megoldhatatlan dilemmákról szól. Versenyben volt az ’A’ kategóriás San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a zsűri különdíját és az ökumenikus zsűri különdíját is megkapta, továbbá különdíjban részesült a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.

A filmet a Művész mozi Huszárik termében nézhetjük meg péntek este.

Notthing Hill-i cukrászda

Hogyan lehet egy olyan süteményezőt létrehozni, ahonnan mindenki kicsit boldogabban jön ki? A Notting Hill-i cukrászda három nő története, akiket egy dolog kapcsol össze: végtelen szeretetük a zseniális cukrász, Sarah iránt, aki tragikusan fiatalon életét veszti egy balesetben. Lánya, Clarissa táncosnak készül, de nehezen találja meg az egyensúlyt a felnőttek életében. Isabella, Sarah legjobb barátnője úgy érzi, egyedül képtelen beteljesíteni barátnőjével közös terveit. Mimi, az édesanyja pedig a maga módján, csendesen gyászol. A három különböző korú nő sok súrlódás és nézeteltérés közepette nyitja meg közös cukrászdáját London leghangulatosabb környékén, a Portobello Roadon, de hamar rájönnek, hogy az egymásra figyelés, a kreativitás és a szeretet erejével sokkal többre képesek, mint gondolták.

Akit érdekel a megindító történet, látogasson el az artmozik éjszakáján a Puskinba!

Bridget naplója

A történet főhőse, Bridget 34 éves, identitászavarral és kapuzárási pánikkal küzd, de a nyár beköszöntével kezdenek jól alakulni a dolgai. Találkozik egy helyes fiúval és munkát is talál: egy hatéves kislány bébiszittere lesz. Ám a tündéri Frances meglehetősen öntörvényű gyerek, és miközben Bridget megpróbálja elnyerni a bizalmát, a kislány szülei között növekvő feszültséggel is meg kell küzdenie. Bridget a kusza mindennapokban onnan merít erőt, ahonnan a legkevésbé várta: a nem mindennapi gyerekkel alakuló barátságából.

Alex Thompson rendező és a főszereplő, valamint a forgatókönyvet is jegyző Kelly O’Sullivan filmje bátor és őszinte történet, amely humorral, empátiával és óriási szeretettel mesél a női lét tabuként kezelt témáiról és problémáiról – nem csak nőknek. A film a miskolci Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnépszerűbb alkotása volt. Az SXSW Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját és a közönségdíjat, a Champs-Élysées Filmfesztiválon a kritikusok díját és a közönségdíjat, valamint a Chicagói Filmkritikusok Filmfesztiváljának közönségdíját is.

Mi 29-ére virradó éjjel a Tabán Kubrick termében fogjuk megnézni.

Bestiáda

Egy nő nyomtalanul eltűnik. Kocsijára egy hóvihar után találnak rá egy eldugott kis falu határában. A tanácstalan rendőrség látóterébe öt idegen kerül: mindegyiküknek megvan a maga sötét titka, de szemtanú továbbra sincs.

A kontinenseken átívelő, hátborzongató thriller-noir a sokoldalú Dominik Moll adaptációja Colin Niel Seules les bétes című díjnyertes regényéből. A Bestiáda felvonultatja a modern francia film új sztárjait – Damien Bonnard, Dénis Menochet, Laure Calamy, Nadia Tereszkiewicz és Valeria Bruni Tedeschi személyében–, akik a végső pillanatban is meg tudnak lepni bennünket, mikor a rejtély utolsó részlete is a helyére kerül. A film a 76. Velencei Filmfesztivál Venice Day szekcióját nyitotta, majd a Tokiói Filmfesztiválon közönségdíjat és a legjobb női alakítás díját is bezsebelte.

Az artmozik éjszakáján – többek között – a Kino Caféban tudjuk megnézni.

Palm Springs

Nyles napról napra elkíséri barátnőjét egy Palm Springs-i esküvőre. Ugyanarra. Időhurokba került, és mindig ugyanaz az egyetlen nap ismétlődik az életében. Az éppen aktuális napon Nyles összebarátkozik a menyasszony nővérével, Sarah-val, aki véletlenül szintén belekerül az időhurokba. Andy Siara filmje a Sundance Filmfesztiválon debütált, azóta is nagy népszerűség övezi. Mi a Toldiban nézzük meg 28-án.

A sok szuper film mellett premier előtt vetítik még augusztus 28-án a Fortuna istennő, a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy, az Inkább lennék özvegy és a Martin Eden című filmeket. Az artmozik éjszakája helyszínek szerinti programja itt elérhető.

Nyitókép: Ígérem, hogy visszatérek