Music for 24/7 címmel jelent meg márciusban az Oláh Krisztián Quartet legújabb nagylemeze, amelyet a brit TRYPL Horns fúvóstrióval rögzítettek a Pannónia Stúdióban. Az ehhez tartozó videósorozat újabb részével együtt az album harmadik száma, az Úrfi is elérhetővé válik a Spotify felületén.

Mi alapján működik a címadás egy jazzkompozíció elnevezése esetében? Mennyire határozzák meg a felhasznált hangok, a belőlük kialakuló hangulat egy darab címét? Vagy inkább a próbafolyamat alatt megszülető közös gegek, az együttesben kialakuló szállóigék adják az elképzelést? Ilyenekről is mesél Oláh Krisztián zongoraművész a legújabb albumához kötődő Insight videósorozat legújabb részében.

Az Insight második évadának részeit Oláh Krisztián elsősorban azoknak a hallgatóknak ajánlja, akik a puszta muzsika élvezete mellett szeretnének mélyebben is belelátni egy jazzkompozíció felépítésébe akár mondanivaló, akár szigorú zenei struktúra tekintetében. A kvartett vezetőjének tolmácsolásában ez a felépítés sokkal közérthetőbbé válik, érezhetően közelebb hozva a hallgatóságot a műfaj megértéséhez is. A videósorozat felvételéhez a Magyar Zene Háza Multimédiás Könyvtára szolgáltatta a különleges helyszínt.

Az ismeretterjesztő sorozat ötlete először 2022-ben merült fel, amikor a zeneszerző friss, Crescendo című lemezének számait elemezte.

A hagyományt a 2023. március 3-án debütált, Music for 24/7 című lemezével összhangban is folytatja, mindössze a cím alakult át 24/7 Insight-ra. Az albumot az Oláh Krisztián Quartet a brit TRYPL Horns fúvós trióval közösen mutatta be március 3-án a Magyar Zene Házában. Az anyagot a két csapat már ezt megelőzően rögzítette a Pannónia Stúdióban, egy különleges stúdiókoncerttel zárva le a felvételi folyamatot.

Az Oláh Krisztián Quartettel legközelebb május 6-án találkozhat a közönség a Budapest Jazz Clubban. Április 20-án pedig a balatonfürediek örülhetnek: a formáció a Parker Jazz Clubban ad koncertet.

A nyitókép a zenekar márciusi lemezbemutatóján készült. Fotó: Hegyi Júlia Lily / Magyar Zene Háza