Mindent a török gasztronómiáról

Egyéb

A magyar és török nép konyhájának hasonlóságaira építve idén még több és színesebb programmal készülő kulturális intézet első eseménye május 6-án, szerdán, a népszerű Török Kávéházi Est lesz. ?A török gasztronómia varázslatos története egy magyar szemével? című előadásból megtudhatjuk milyen népek konyhái voltak hatással a török ételek kialakulására, mik a legjellemzőbb alapanyagok a török konyhában, valamint milyen átalakuláson ment át a török konyha az évizedek során. Az előadó Nuray Attila lesz, aki a 2014-es év egyik legsikeresebb tehetségkutató televíziós versenyének, a Konyhafőnök című műsor négy középdöntőbe jutott szakácsának az egyike. Attila egyben a legnépszerűbb budapesti török étterem tulajdonosának a fia is, így a fiatal séf valóban autentikus forrása a török konyha elméleti alapjaival megismerkedni vágyó résztvevőknek, valamint a gasztronómiai eseménysorozat elindításának.

 

Azok számára akik a Török Kávéházi Esten megszerzett elméleti tudást a gyakorlatba is szeretnék átültetni, a Chefparade Főzőiskola és a török kulturális központ május 9-én, szombaton, egy Nuray Attila által vezetett főzőkurzust szervez. A ?Turkish Delight ? A török konyha legjava? elnevezésű workshop menüsora is Attilát dícséri. Bővebb információ és jelentkezés: http://www.chefparade.hu/tanulj-nalunk-fozni/tematikus-estek/turkish-delight-a-varazslatos-torok-konyha-legjava-/2015-05-09/16-00

 

Egy héttel később, május 16-án, szombaton, a főzéshez talán lusta, ámde a török ínyencségeket annál inkább kedvelők merülhetnek el az élvezetekben a Rudas Fürdőhöz tartozó Rudas Étterem és Bár török reggeli kínálatában. A patinás gyógyfürdőhöz tartozó, török-magyar fúziós konyhájáról ismert étterem a Nuray Attila által összeállított gaziantepi menüsorral a tradicionális, komótos török reggelik különböző ínycsiklandó fogásait varázsolják a maximum 60 főt befogadó, egész délelőtt tartó programban részt vevők számára ? ha nem is a Boszporusz, de a csodálatos Duna partján. Bővebb információ és regisztráció: budapeste@yee.org.tr

 

Végül, a hónap leglátványosabb eseményére május 30-án, szombaton, kerül sor egy török gasztronómiai utcafesztivál keretében. A 14.00 órától 21.00 óráig tartó rendezvény során a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ az épülete előtti lezárt utcarészen egy óriási sátorban idézi fel a török teaházak hangulatát. A különleges helyszínen óránként különböző programokkal várják azokat, akik a török gasztronómiáról szeretnének minél többet megtudni ? legyenek akár kicsik, vagy nagyok. A sátor gasztro részében pedig megkóstolhatjuk, hogy a döner-en kívül milyen autentikus török street food-ot ajánl még ez a keleti konyha. A sátor mellett továbbá egy az isztambuli Fűszer Bazár hangulatát megidéző minibazárban is gyönyörködhetnek az érdeklődők, teli mindenféle jóval, török teafűvel, fűszerekkkel és különleges török édességekkel.