Programdömping Baranyában is

Egyéb

(MTI) - Pécsett szombaton szakemberek ismertetik a Dóm téren az 1367-ben Nagy Lajos király alapította első magyar egyetemmel kapcsolatos régészeti kutatás eredményeit. Aznap megtekinthető lesz a Pius templom és a gyükési Szent Bertalan-kápolna. Egész hétvégén kedvezményes belépőjegyekkel várja vendégeit a Cella Septichora Látogató Központ.
   
Szombat délelőtt a pécsi városházát járhatják körbe az érdeklődők, az épület bemutatása után egyedülálló panoráma tárul a látogatók elé a hivatal tornyából. A bor kedvelői betekintést nyerhetnek a pécsi Szőlészeti és Borászati Intézet fajtagyűjteményébe és pincéjébe is. A természetbe vágyóknak kirándulást szerveznek a Közép-Mecsek kilátóiba, a túra során a Tubes, a Kis-Tubes és a Sós-hegy kilátója tekinthető meg. Emellett szakemberek vezetésével indítanak kirándulásokat többek között a pécsi szénbányászat jelentős állomásait, a baranyai Árpád-kori, valamint az ormánsági hímes templomokat felkeresve.
   
A Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ szombaton rendezi meg a kulturális örökség napjaihoz kapcsolódó Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű programsorozatot. Az esemény nyitóprogramja a pénteki Holdviola-koncert. Másnap 16 órától képzőművészeti előadások várják az érdeklődőket, 18 órától pedig Kisütöttük címmel láthatnak performance-t a Góbi Rita Társulat és a Pécsi Tudományegyetem szobrász hallgatói közreműködésével.
   
Érdekes koncertnek ígérkezik a 19 órakor kezdődő Sound-World Music előadása. A csapat magyar népdalokat ad elő a mai kor hangzásigényével, progresszív jazz és rock elemeket építenek be műsorukba. Ezt követően a GoBe Társulat Fehér Fal című táncszínházi előadása, valamint az újvidéki Cocksin Trio koncertje lesz látható.
   
Érdemes megtekinteni a hétvégén Abaliget római katolikus Bűnbánó Szent Mária Magdolna templomát. A templomkertben szombaton este várják az érdeklődőket, majd a gyertyákkal, mécsesekkel és fáklyákkal kivilágított templomban Hóbárné Büttner Orsolya hegedűművész előadásában Bach-korálok lesznek hallhatók. Emellett bibliai ételeket lehet majd kóstolni, lesz "tor(ony)-túra", templomi totó, műveltségi vetélkedő, filmvetítés.
   

mohacs_szentmiklosvizimalom_02.jpg
Szent Miklós vízimalom

A bólyi Batthyány-Montenuovo-mauzóleum is várja az érdeklődőket. A szombaton innen induló másfél órás séta alatt a látogatók végigjárják a baranyai település helytörténeti jelentőségű épületeit, így a magtárat, a kastélyudvart, a helytörténeti kiállítást és a Historia Hallt. Szakavatott idegenvezetéssel várják a műemlékek, malmok iránt érdeklődőket a mohácsi Csele-völgyben. A látogatók megtekinthetik a közel 300 éves Szent Miklós vízimalmot, az őrlés- és malomtörténeti kiállítást, valamint az udvaron felépített XX. század eleji mészégető kemencét. A malomtól rövid sétával érhető el II. Lajos király emlékműve és a Csele-patak hídja, valamint a közeli Duna-torkolat. A hétvégén pogácsasütés lesz a malom szabadtéri búbos kemencéjében.

   
Nagynyárádon séta, helyismereti vetélkedő várja az érdeklődőket a környező települések kisiskolásainak részvételével. A baranyai település művelődési háza, a falumúzeum, katolikus templom, a Szent Vendel-kápolna, valamint műemlékvédelem alatt álló pincesora is megtekinthető lesz. Utóbbi helyszínen kézműves foglalkozás és sütés várja az érdeklődőket.
   
A Kozármislenyi Amatőr Művészeti Udvar (KAMU) a helyi és a nem helyi amatőr művészeket mutatja be a hétvégén többek között videóinstallációval és koncertsorozattal egybekötve. A Duna-Dráva Nemzeti Park területén található Kárászon madármegfigyelő sétával várják a szabadba vágyókat. Vezetett séta keretében ismerhető meg a mázai Koromszó-kolostor ásatása, Villányban pedig örökségtúrával készülnek szombat délután a szervezők Tihanyi Csaba nyugalmazott megyei főépítész vezetésével.
   
Cserkúton az Árpád-kori templom mellett az újjáépített Nádasi-mosóház, Drávaiványiban a református templom és a görcsönyi Benyovszky-kápolna is megtekinthető lesz a hétvégén Baranyában.