Programsorozat a holokauszt emlékére

Kultpol


zalaegerszegi_getto_holokauszt_emlekkozpont.jpg
A zalaegerszegi gettó bejárata

Holokauszt Emlékév65 címmel egészéves programsorozattal várja az érdeklődőket a budapesti Holokauszt Emlékközpont. A 2009-et felölelő emlékév minden hónapban egy adott hívószó köré csoportosítja, kronologikusan követi és dolgozza fel a holokauszttal és a magyarországi zsidóság tragédiájával kapcsolatos történéseket. A hívószavakhoz - mint amilyen például a megszállás és kollaboráció, az utolsó gettó, nyilasok és nemzetiszocialisták, vagy a megsemmisítés munka által - minden hónapban tematikus tárlatvezetések kapcsolódnak. Csősz László történész az emlékév sajtótájékoztatóján elmondta: műfajilag és tartalmilag is sokrétű, színes programokkal szolgálnak, a történész-szakmai és oktatási programok mellett kulturális események is gazdagítják a sorozatot.

 
A történész hangsúlyozta: az emlékközpontban látható állandó kiállítás kontrasztjaként ezúttal a helyire, az egyedire koncentrálnak. A központ szakmai és oktatási anyagokat is elérhetővé tesz a honlapján, hogy ezzel könnyítse meg a témában való tájékozódást, illetve itt kap helyet A hónap képe és a Párhuzamos életrajzok című két új rovat is, amellyel a diákok önálló ismeretszerzését szeretnék segíteni.
 
Az előadások, konferenciák és beszélgetések mellett művészek és tudósok is vallanak majd a holokauszttal, illetve zsidósággal kapcsolatos élményeikről, emlékeikről. Nyáron helytörténeti konferenciát rendeznek, a diákok számára pedig helytörténeti pályázatot hirdetnek. Pécsi Katalin irodalomtörténész, oktatási igazgató arról is beszámolt, hogy az emlékév irodalmi programjának keretein belül Szerb Antal, Radnóti Miklós és Kertész Imre kerül fókuszba.
 
Pécsi Tibor oktatási programszervező elmondta: új elemeket vonnak be az oktatási munkába, minden hívószóhoz egy-egy tananyagot tesznek elérhetővé a honlapjukon, óravázlatuk segítségével így az iskolai órákon is segítséget nyújtanak a téma feldolgozásához. A Holokauszt Emlékév65 hivatalos megnyitója január 27-én, a nemzetközi holokauszt emléknapon a Holokauszt Emlékközpontban lesz, ahol az emléknapi tárlatvezetés után a zsinagógában gyertyafényes táncelőadás lesz látható a Magyar Mozdulatművészeti Társulat előadásában. Az emlékév első hónapjának témája a történelmi együttélés, ennek jegyében február 5-én a Muzsikás Együttes két tagja, Hamar Dániel és Sipos Mihály ad ízelítőt a magyar, zsidó és cigány zene egymásra hatásából.