A világzene legnagyobb hatású hazai és külföldi előadói veszik birtokba a Müpát az új, Dupla W című sorozat koncertjein. A program során egy hazai és egy külföldi együttes produkcióját hallhatja a közönség, amely nem csupán két koncertet kap egy estén. Az extra élményt a párosítás alapja garantálja, az a rokonság, amely egymás mellé rendeli a két produkciót. Gaye Su Akyol és a Meszecsinka esetében a népzene és a pszichedelikus rock kapcsolata a közös pont, és a két, elementáris hanggal megáldott énekesnő.


20181104_gay_su_akyol_600x450.png
Gaye Su Akyol

Gaye Su Akyol olyan nagy török dívák hatására kezdett énekelni, mint Selga Ba?can és Müzeyyen Senar, de jelentős benyomást tett rá a Nirvana és Nick Cave, valamint a Sonic Youth zenéje is. Zenei pályája megkezdése előtt antropológiát tanult, ám miután találkozott az isztambuli Bubituzak együttessel, minden megváltozott. Első lemezüket 2013-ban vették fel, de a nemzetközi áttörés még három évig váratott magára. Második, Hologram ?mparatorlu?u című albumuk megjelenése után megnyíltak előttük a kapuk, ami nem is csoda, hiszen ezen a korongon együtt van minden, amitől Akyol ellenállhatatlan: egy csodás hang anatóliai gyökerekkel, körülötte tradicionális hangszerek és pszichedelikus gitárok, a magasban szárnyalva Kelet és Nyugat között. A The Guardian kritikájában Isztambul új hangjának nevezi Gaye Su Akyolt, és a korlátok átlépését, valamint a dramatikus színpadi megjelenést tekintve Björkkel állítja párhuzamba.

Az énekesnő új, ?stikrarl? Hayal Hakikattir című albuma október 26-án jelent meg, és elsöprő sikert aratott a kritikusok körében. ?A Gaye Su Akyol szerzeményeiben megjelenő török zene számtalan korszakában sincs hozzá fogható művész, és nem is lesz? ? olvasható a PopMatters kritikájában. A lemezen ? melynek dalai a Müpában is felcsendülnek majd ? az énekesnő tovább kalandozik a népzene, a pszichedelikus rock és az anatóliai pop vegyítéséből születő egyedi világban.

  Az est hazai fellépője az Oláh Annamari nevével fémjelzett Meszecsinka, melynek története 2008-ban indult. Az akkor a Fókatelep együttesben szereplő énekesnő és a billentyűs Biljarszki Emil Fókaszalon néven duóként lépett fel, párosuk hamarosan állandósult, majd új tagokat kezdtek toborozni ? így született meg a Meszecsinka, hetedhét országból befogadott hatásokkal. A Meszecsinka című lemezükkel 2012-ben debütáltak, két évvel később pedig a Kinyílok című albummal léptek tovább, immár olyan utazásokat sejtetve, melyeknek inkább a befelé fordulás szab határt. Ez a belső út vezetett Álomban ébren című korongjukhoz is, melynek drámaisága meglehetősen ritka a magyar világzenében. Méltán kapta meg a 2018-as Fonogram-díjat a magyar nép- és világzene kategóriában.

Ilyen a Müpa Garázsband sorozatának zenekarainak ?Első látásra? találkozása a Meszecsinka zenéjével.