Szent Iván éjjelén, június 24-én rendezik meg a szegedi komolyzenei élet egyik legnépszerűbb, kiemelt eseményét, a Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertjét a Dóm téren.

Szegedi Szabadtéri Játékok, Szeged, Dóm tér
Szegedi Szabadtéri Játékok

Az olasz opera egyik legnagyobb zeneszerzőjének műveiből szerelmes, szenvedélyes részletek hangzanak el Magyarország legnagyobb színpadán a Puccini és a szerelem címet viselő hangversenyen. A koncert felidézi a szerző mintegy fél évszázados pályafutásának legemlékezetesebb operáit. Az első felvonásban a közönség Puccini legelső operájából, a Lidércekből, majd a Bohéméletből, a Toscából és a Pillangókisasszonyból hallhat részleteket, a második felvonásban pedig a Manon Lescaut, amelyet az évadban nagy sikerrel mutatott be Juronics Tamás rendezésében a Szegedi Nemzeti Színház, a Gianni Schicchi és a Turandot kedvelt áriái szólalnak meg.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeit az együttes igazgatója, Gyüdi Sándor vezényli. Az olasz opera megújításáról, gyakran karakteres ecsetvonásokkal megrajzolt nőalakokat középpontba állító és finom lélekábrázolásra épülő műveiről ismert késő romantikus szerző szárnyaló áriáit, sziporkázó vagy éppen keserédes duettjeit az operajátszás kiválóságai szólaltatják meg az esten.