Puskás Panni Megmenteni bárkit című regényét jelölték Magyarországról az Európai Unió irodalmi díjára – közölte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az MTI-vel pénteken.

Az Európai Unió Irodalmi Díjának (EUPL) konzorciuma idén 13 országból jelölt egy-egy könyvet. A szerzőket és regényeiket olyan nemzeti szervezetek ajánlották, amelyek jól ismerik hazájuk irodalmi színterét, és részt vesznek országuk irodalmának külföldi népszerűsítésében.

A 2024-es év jelöltjei

Albánia – Rita Petro: Lindur së prapthi (Onufri kiadó)
Bulgária – Todor Todorov: Хагабула (Janet 45 kiadó)
Dánia – Theis Ørntoft: Jordisk (Gyldendal kiadó)
Hollandia – Sholeh Rezazadeh: Ik ken een berg die op me wacht (Ambo|Anthos kiadó)
Izland – María Elísabet Bragadóttir: Sápufuglinn (Una útgáfuhús kiadó)
Lettország – Daina Tabūna: Raganas (Ascendum kiadó)
Magyarország – Puskás Panni: Megmenteni bárkit (Magvető Kiadó)
Málta – Aleks Farrugia: Ir-Re Borg (SKS kiadó)
Németország – Deniz Utlu: Vaters Meer (Suhrkamp kiadó)
Portugália – Gabriela Ruivo: Lei da gravidade (Porto Editora kiadó)
Szerbia – Bojan Krivokapić: Vila Fazanka (Areté kiadó)
Szlovénia – Tina Vrščaj: Na klancu (Cankarjeva založba kiadó)
Tunézia – Arbia Braham: Jebel El Milh (Editions Arabesques kiadó)

Puskás Panni a Magvető Kiadónál megjelent első regényének főszereplője három nő, akik a boldogulásért küzdenek. A regényben különböző személyek különböző nyelveken mondják el, mi történik bennük és körülöttük: családokkal és nemzedékekkel, ismerősökkel és idegenekkel a zárt városban és a nyílt tengeren – olvasható a könyv ajánlójában.

Az Európai Unió Irodalmi Díját (EUPL) az Európai Unió tagállamai és további európai országok feltörekvő szerzőinek elismerésére hozták létre. Az Európai Unió Kreatív Európa programjában részt vevő 41 ország bevonásával díjaznak kiemelkedő új irodalmi tehetségeket, az érintett országok hároméves ciklusban kerülnek sorra. A zsűri hét tagja márciusban dönt arról, hogy kinek ítéli oda idén a fődíját és az öt különdíjat. A 2024-es nyerteseket április 4-én jelentik be a Brüsszeli Könyvvásáron.

Az EUPL-t az Európai Kiadók Szövetségéből (FEP) és az Európai és Nemzetközi Könyvterjesztők Szövetségéből (EIBF) álló konzorcium szervezi az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával.

Fotó: Ruzsovics Dorina