A főként templomokban zajló, a karácsonyi ünnep hangulatát megidéző esteken nagyjából háromszáz évet átölelő műsorral készül.

A koncertek során elhangzik Händel Tűzijáték szvitje, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév miatt pedig minden fellépésén megszólal Berlioz Rákóczi-indulója. Hallható lesz továbbá Bach két korálja is, amelyek korukban annyira progresszív zenének számítottak, hogy mindkettőt letiltották, de felcsendül majd a lipcsei Tamás-templom egykori kántorának virtuóz és játékos C-dúr prelúdium és fúgája is. Az esték csúcspontja Gustav Holst A bolygók szvitjének két részlete lesz.

Fotó forrása: Rákász Gergely Facebook-oldala

Rákász Gergely a darabok előtt ezúttal is tart zenetörténeti idegenvezetést, hogy a hallgatók pillanatképet kaphassanak az adott korból is. Vetítéssel is készülnek, amelyet ezúttal is Papp Norbert festőművész állított össze.

A koncertsorozat november 28-án Budapesten kezdődött, majd Orosháza, Jászberény, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Debrecen, Szolnok, Komárom, Tata, Kaposvár, Dunaújváros, Székesfehérvár, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szombathely, Győr után december 28-án Kecskeméten zárul.

Nyitókép: Rákász Gergely. Fotó: Gyöngyösi Zoltán