Református Zenei Fesztivál Ferencvárosban

Egyéb

(MTI) A három napon, május 18. és 20. között a rangos zenei és kulturális programokkal a határon túli kapcsolatokat is ápolják. Az ökumené jegyében a fesztivál teljesen nyitott a közönség és a fellépők tekintetében is ? hangsúlyozzák a szervezők.
 

A fesztivál hat helyszínen zajlik: Bakáts tér, Assisi Szent Ferenc Plébánia, Lónyay utcai Református Gimnázium, Kálvin téri református templom, Ráday utca, Károli Gáspár Református Egyetem Teológia Karának díszterme.
 
A program sokrétű a kézművességtől a kerekasztal-beszélgetésekig. A teológia kar dísztermében mesél pénteken délután Berecz András, majd a Kolozsvári Református Kollégium Kórusa énekel. Fél hétkor a Bakáts téren a Djabe ad koncertet. Utánuk Pál István Szalonna és bandája muzsikál a téren. A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes zenészei.
 
A Bakáts téren gyülekeznek este kilenc órától a fáklyásmenet résztvevői, fél tízkor pedig a zenés áhítaton Sebestyén Márta és Andrejszki Judit énekel a Kálvin téri református templomban. A napot a Berka együttesel éjszakai csángó táncház zárja a Lónyai utcai Református Gimnáziumban.
 
Szombaton együtt lép pódiumra az Erkel Ferenc Vegyeskar és a svéd Chorus Ena. Délután háromkor a templomban hallgathatják meg az érdeklődők a Nemzeti Múzeum előtti kóruséneklés főpróbáját. Több érdekes történelmi-egyházi zenemű hangzik el, például az ország elesettségét sirató 16. századi Jeremiád-ének. Aktuális a két 1848-as katonanóta szövege is, a lépcsőhöz azonban legszorosabban mégis az Egressy Béni dallamán megszólaló Nemzeti dal kötődik.
 
Este a Bakáts téren az Ismerős Arcok zenekar teremt jó hangulatot, évente 3?4 alkalommal koncerteznek Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Kárpátalján. Akusztikus műsorukat ? amely a Határon túlról, szívektől innen címet kapta ? többször előadták már református istentisztelet keretében.
 
Vasárnap koraeste a teológia kar dísztermében lemezbemutató koncertet ad a Kelemen-kvartett: Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Homoki Gábor és Kokas Dóra. Az ünnepi sorozat fináléját az After Crying szolgáltatja a Bakáts téren.
 
A fesztiválhoz kapcsolódik a Református énekek sorozat június 30-i koncertje a Művészetek Palotájában. A Kárpát-medencei Egyesített Református Kórus 350 énekese valamint ifjú Szotyori Nagy Gábor szólaltatja meg Koloss István, Hidas Frigyes, Maros Rudolf, Bach, Gárdonyi Zoltán műveit és egyházi énekeket.