Péntektől vasárnapig hat fővárosi helyszínen, negyven ingyenes programmal, köztük klasszikus és könnyűzenei koncertekkel, előadásokkal, beszélgetésekkel és táncházi mulatsággal is várja idén a látogatókat a 19. Református Zenei Fesztivál.

Simon-Izabella-és-Várjon-Dénes.jpg
Simon Izabella és Várjon Dénes

A Református Zenei Fesztivál célja, hogy minél többen megismerjék a gazdag református zenei hagyományokat. A fesztivált Böszörményi Gergely zenei szakember indította útjára. Az idei fesztiválon a programok a Bakáts téren, a Ráday Házban, a Kálvin Kamara Kertben, a Bibliamúzeumban, valamint a Kálvin téri és a Nagyvárad téri református templomokban lesznek.

A Bakáts téren a nagyszínpadon fellép többek között a Platon Karataev Duo, a Talamba Ütőegyüttes, az Ötödik évszak, a Fugato Orchestra és a Lóci játszik.

A Kálvin Kamara Kertben a Jazzation, a Neumann Balázs Trio és a Gáspár Károly Trio, a Ráday Házban pedig a Makám, a Sebő-együttes és a Kossuth-díjas Misztrál koncertezik majd.

Idén is lesz Orgonamaraton, amely csatlakozik a Filharmónia Magyarország világméretű Orgonák éjszakája kezdeményezéséhez: a klasszikus zene kedvelői találkozhatnak Karasszon Eszter gordonkaművésszel, valamint Simon Izabella és Várjon Dénes zongorista művészházaspárral, továbbá Szalai Éva zongoraművésszel és a Somogyi Vonósnégyessel, valamint az In Medias Brass rézfúvóskvintettel.

A Ráday Házban izgalmas előadások várják a közönséget, többek között a vallás és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról vagy épp a művészeti provokációról.