A cselekmény középpontjában egy anyagi gondokkal küszködő házaspár áll.

010_ARP10A03_193_16.jpg
George Gershwin. Fotó: Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP

Majdnem száz év telt a La La, Lucille című George Gershwin-musical utolsó rögzített előadása óta, közölte a MLive.com. A darabot az 1919-es, Broadway-n tartott ősbemutató és néhány turnézással töltött év után 1926-ban Massachusettsben adták elő. Ezután sokáig az egyik legnagyobb amerikai zeneszerző rég elveszett műveként élt a köztudatban.

A Michigani Egyetem egyik kutatójának köszönhetően azonban megkerült a mű. Jacob Kerzner Massachusettsben, az Amherst College egyik gyűjteményében talált rá a musical anyagát tartalmazó dobozra 2023 nyarán. A körülbelül nyolcszáz oldalnyi zenei lelet alapján a darab teljes hangszerelése rekonstruálható.

Az egyetem egyik leányszervezetének (School of Music, Theatre & Dance) néhány hallgatója előadott párat az újonnan felfedezett dalokból – Aquila Sol előadásában a Somehow It Seldom Comes True hangzott el, míg Keyon Pickett a From Now On című szerzeményt adta elő.

A musical középpontjában egy anyagi gondokkal küszködő házaspár áll. A problémát megoldani látszik a hatalmas pénzösszeg, amelyet a férj elhunyt nagynénjétől örököl. A párnak azonban el kell válnia ahhoz, hogy megkapja a pénzt. A szerelmesek megpróbálják mindenkivel elhitetni, hogy szakításuk valódi, mielőtt újra összeházasodnának, és ily módon meggazdagodnának.

A Michigani Egyetemen – Mark Clague vezetésével – már dolgoznak egy kritikai összkiadáson, amely átfogóan vizsgálja Gershwin munkásságát.