Gazdátlan tényrakások – Petri-tér címmel rendhagyó kiállítást rendez Petri György író, költő születésének 80. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben látható tárlat megnyitója kétnapos eseménysorozatra épül február 9-én és 10-én.

Petri György (1942–2000) író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait.

Petritől mindig is távol állt az intézményesülés; a szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább sajátos meglátásait követte. Ezért a kurátorok úgy vélték, életművét és az általa képviselt kívülálló életérzést nem tehetik az intézmény falai közé, egy hagyományos kiállítótérbe. Egy olyan helyiségre lesz szükségük, amely nem szokványos módon adja vissza küldetésük lényegét, ezért megalkották a Petri-teret.

A Petri-tér a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban lesz megtekinthető. A bezárt étterem, a szakács nélkül maradt konyha szimbolikusan vonatkozik Petrire, ugyanakkor a verseiben szereplő tárgyak megmutatkoznak a maguk anyagi raktárvalóságukban is „vastag por alatt, / [.] hallgat / egy szétszerelt világ”.

A rendhagyó kiállítás Petri költészetének két fontos elemére épít: a nézés elfogulatlan cselekedetére, illetve a tárgyak szövegszervező erejére. Megfigyelés, a tárgyak, tények, dokumentumok rögzítése a tekintet által. A hangsúly az egyén személyes látásmódján és a környezet viszonyán van. A térben megtapasztalhatóvá válik majd a nézés gyönyöre, hogy „minden látvány / a maga más-más módján színöröm”.

A látogatók azonban nemcsak Petri György szemén keresztül tekinthetnek a rendhagyó terepre, de kezükbe vehetik a térben rejlő tárgyakat, és maguk kedvére alakíthatják azokat, átadva magukat az alkotói folyamat lendületének. A térformálással nyomot hagyhatnak a kiállításban, és megoszthatják velünk egyéni látásmódjuk viszonyát a tárgyi környezettel kapcsolatban.

Az akciótér az ott megvalósuló programok során fog igazán életre kelni. A kiállításhoz kapcsolódik az Örökhétfő programsorozat, ahol hétfőnként a Petri-szöveguniverzumban merülhetnek el a résztvevők. Emellett beszélgetésekkel, zenei programokkal és előadásokkal egészítik ki a programlistát.

Együttműködnek olyan bátran kísérletező művészekkel is, akik Petri György hatását és inspirációját élik meg saját alkotói munkájukban, így téve teljessé az elképzelt projektet.

A Petri-tér várhatóan április közepéig lesz látogatható, kizárólag a megadott időpontokban. A részletes programot és a nyitvatartási időt a múzeum hamarosan közzéteszi.

A képen Petri Gyögy. Fotó: Nagy Bence