A több hónapig tartó programsorozat során egyebek mellett a korszakot bemutató időszaki kiállítással, gasztronómiai programokkal, hagyományőrző bemutatókkal és kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat.

Kelecsényi Ágnes, a Vác és Környéke TDM ügyvezető igazgatója elmondta: az eseménysorozat apropója, hogy 550 évvel ezelőtt szentelték váci püspökké a humanista Báthori Miklóst, aki Mátyás király udvarával vetekedő reneszánsz központot alakított ki Vácon. A több hónapig tartó programsorozat célja, hogy a látogatók bepillantást nyerjenek a város 15–16. századi virágkorába, megismerjék az itáliai művészetek, tudományok és mesterségek iránt rajongó Báthori Miklós munkásságát, a ma már csak töredékekben látható váci reneszánsz építkezéseket, és átfogó képet kapjanak a korszak gasztronómiájáról, öltözködéséről, szórakozási szokásairól és fegyvereiről – ismertette az ügyvezető igazgató.

Az emlékév a Báthori 550 Napok elnevezésű programsorozattal kezdődik a hétvégén. A kétnapos programsorozat fő helyszíne a Tragor Ignác Múzeum Elefántos Háza és Pannónia Háza lesz, ahol szombaton kiállítás nyílik A reneszánsz sárkány – Báthori Miklós és kora címmel. A programok között táncosok, korabeli mesterek, vívók és tudósok szórakoztatják majd az érdeklődőket. A gyerekek alkotó foglalkozásokon, mesés történeteket hallgatva, felfedező játékokon keresztül ismerhetik meg a reneszánsz kor világát. Emellett korabeli finomságokat is kóstolhatnak a rendezvényre látogatók.

Kelecsényi Ágnes felidézte: Báthori Miklós a szerteágazó Báthori dinasztia úgynevezett ecsedi ágának tagja, és felmenőihez hasonlóan az ő címerében is megjelenik a legendás sárkány. A történet szerint az ország keleti felében lévő Ecsedi-láp mocsarában egy sárkány lakozott, és Szent István király idején történhetett, hogy a család egyik ősének tartott Opos nevű vitéz legyőzte a láp sárkányát, tettének bizonyságául pedig kitörte a sárkány három fogát. A legenda szerint ebből a három sárkányfogból alakult ki a Báthori-féle sárkányos címer.