fbpx

Reprezentatív kiállítással indul az MKE150 programsorozat

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 2021/2022-es tanévben ünnepli alapításának 150. évfordulóját. Az MKE150 indító attrakciója a Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói című reprezentatív kiállítás, amely november 6-án nyílik az egyetem Barcsay Termében.

A Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói című kiállítás az emberi test ábrázolását járja körbe. A reprezentatív tárlat lenyűgöző festményeken, rajzokon, grafikákon, szobrokon keresztül mutatja be a különböző korok testábrázolását, amelyek kíméletlenül rávilágítanak az aktuális társadalmi problémákra. A Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói kiállítás csodálatos eredeti műtárgyain és archív dokumentumain keresztül nyomon követhetjük, hogy a különböző korszakokban hogyan kapott egyéni, sajátos, különleges színezetet az emberi test ábrázolása. A kiállítás mottója Székely Bertalan idézete: „Miután a természetnek nem hivatása, hogy számunkra kész képeket állítson elő, így a természet által nyújtottak puszta másolása nem adhat műterméket.”

A tárlaton a nagy elődök – Székely Bertalan, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, Kondor Béla, Major János – alkotásai mellett kortárs alkotók – Lakner László, Birkás Ákos, Dallos Ádám, Czene Márta, Keresztesi Zsófia, Győrffy László, Kristóf Krisztián – művei is szerepelnek. A reprezentatív kiállítás az MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény gazdag anyagára épít, többek között Székely Bertalan csodálatos anatómiai rajzaira, de az egyetem a Magyar Nemzeti Galériából is kölcsönzött ikonikus festményeket, rajzokat a tárlatra. A kiállítás kurátorai Albert Ádám, a Művészeti Anatómia, Rajzi és Geometria Tanszék vezetője, valamint Bojtos Anikó művészettörténész, a MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény munkatársa. A Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói kiállítást november 6-án, szombaton 18.00 órakor Nádásdy Ádám nyelvész, műfordító nyitja meg, köszöntőt mond Erős István rektor.

November 6-án, 17.30-kor hallgatói kiállítás nyílik a Képzőművészeti Egyetem aulájában, Adtál, uram, esőt, de nincs köszönet benne címmel. A tárlat azt vizsgálja, hogy a 19. század végétől a női hallgatók megjelenése hogyan változtatta meg a Képzőművészeti Egyetem mindennapi működését és a művészetoktatást. Az Adtál, uram, esőt, de nincs köszönet benne kiállító művészei mind nők, akik munkáikkal szervesen kapcsolódnak a 150 éve alapított Képzőművészeti Egyetem történetéhez. A kiállításon a performanszok, tér- és videóinstallációk mellett felvonultatnak hagyományos művészeti műfajokat (például táblaképfestészet) is, és női nézőpontból foglalkoznak az emlékezettel, a kontinuitással. A személyes kapcsolatokból formálódott kiállítócsoport tagjai – Antalka Zsófia, Ács Kinga Noémi, Drótos Dominika, Jakab Borbála Róza, Liksay Csenge Gyopár, Papp Írisz, Papp Fanni, Pálóczi Andrea, Puskás Melitta Flóra – önmaguk kurátorai is.

Az MKE150 programsorozat további két reprezentatív kiállítása az És mégis mozi a föld! IMXXX – Intermédia retrospektív decemberben, A régi-új Műcsarnok című pedig februárban nyílik az egyetem Barcsay Termében. Az MKE150 eseménysorozat kiemelkedő programja lesz a frissen restaurált Lotz-freskók és a Képzőművészeti Egyetem egyes felújított tereinek ünnepélyes átadása, amelyre várhatóan februárban kerül sor. 

Lotz-restaurálás

Az MKE150 a reprezentatív kiállításokon túl is bővelkedik izgalmas és látványos programokban. A művészeti időkapukon keresztülhaladva hagyományos és modern, olykor meghökkentő hallgatói és oktatói alkotásokban gyönyörködhetünk: installációkban, festményekben, grafikákban, szobrokban, archív és kortárs fotókban. A jubileumi tanévben tematikus épületsétákon csodálhatjuk meg az egyetem Andrássy úti főépületének impozáns tereit, részesei lehetünk az alkotás misztikus folyamatának, különleges sétaszínház keretében barangolhatunk a varázslatos Epreskert szobrai között. Elindul egy intézménytörténeti online kalendárium, és készül egy reprezentatív, az egyetem gyűjteményeit bemutató album is. Az MKE150-en az egyetem hallgatói fesztiválra, konferenciákra, előadásokra, tárlatvezetésekre invitálja az érdeklődőket.

Az MKE150 programsorozat szakmai vezetője Lázár Eszter.

A rovat további cikkei