A feltárás 2016-ban kezdődött, amikor sikerült beazonosítani a jeleneteket. A kutatók megállapították, hogy a nyugati hajófalon a Szent László-legenda falképciklusa látható. A töredékes felületeken felismerhetők a kivonulás Váradról, az üldözés és a pihenés jelenetei.

A nyugati hajófal alsó regiszterében a déli falsarok és a nyugati bejárat között Szent György lovag és a Sárkány harca látható. Az északi fal felső sávjában Krisztus születése, a királyok imádása, a betlehemi gyermekgyilkosság, bevonulás Jeruzsálembe és az utolsó vacsora ismerhetők fel. Az alsó regiszter falképei szinte teljes mértékben elpusztultak.

Diószegi László, a Teleki László Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta: Kiss Lóránt erdélyi falkép-restaurátor hívta fel a figyelmüket a gidófalvi falképekre. A restaurálás azt követően kezdődött, hogy statikusok megállapították: nincs szükség nagyobb statikai beavatkozásra.

Kiss Loránd falképrestaurátor az MTI-nek elmondta, a gidófalvi munkában a legnagyobb kihívás az volt, hogy a képeket töredékes, sérült állapotból kellett értelmezhető állapotba hozni a restaurálási etika tiszteletben tartásával, vagyis a hitelesség keretein belül kiegészítve a képeket. Úgy vélte: sikerült élvezhetővé tenni a részeket, ahol hiány volt, ott nem tudták és nem is akarták kitalálni, hogy mi hiányzik.

A Szent László-legenda rendhagyó módon jobbról balra halad, és nincs minden jelenete megfestve. A restaurálást Kiss Loránd tervei alapján elsősorban Szakács Tamás sepsiszentgyörgyi szakember végezte. A helyreállított templomot szombaton adják át.

Kiss Loránd elmondta: arra készülnek, hogy virtuálisan is megmutatják: milyen lehetett a templombelső, amikor a freskó elkészül. Ezt a helyreállított, kiegészített képet az interneten fogják bemutatni.

A restaurálást a Rómer Flóris Terv keretében végezték.

Diószegi László arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a Rómer Flóris Terv gyorsbeavatkozási keretéből finanszírozzák a bethlenszentmiklósi unitárius templom múlt héten leégett toronysisakjának a helyreállítását is. Első ütemben elkészült az az ideiglenes tető, amelyik megóvja a torony falait az időjárás viszontagságaitól.