A Masters & Pieces koncertet a Dohány utcai Zsinagógában szeptember 12-én tartják. Az esemény része a 26. Zsidó Kulturális Fesztiválnak, amely a magyar és zsidó kultúrák gazdag örökségét és találkozását ünnepli.

A Hammond-orgonán játszó világhírű Rhoda Scott, Roby Lakatos hegedűvirtuóz, Lisztes Jenő cimbalomművész és Radics Gigi énekesnő a jól ismert klasszikusok mellett saját repertoárjukból is előadnak darabokat, egyedi stílusban és interpretációban.

A Zsidó Kulturális Fesztivál célja, hogy a főváros kulturális turizmusának fontos tényezője legyen, jelentős szerepet játsszon a budapesti zsidónegyed új alapokra helyezett turisztikai kínálatában és hozzájáruljon annak fellendítéséhez. A fesztivál az elmúlt években a főváros művészeti életének elismert és rangos eseményévé vált; a programkínálatban minden évben könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi- és gyermekprogramok szerepelnek hazai és nemzetközi fellépőkkel.

A Hammond-orgona királynőjének tartott, Magyarországon rendszeresen fellépő Rhoda Scott az amerikai gospel zene egyik legautentikusabb képviselője. Egészen fiatalon egy harlemi klubban lépett fel először, és gyorsan kiderült, hogy különleges tehetsége van a spirituális hangzásvilág és a jazz elegyítéséhez. 1962-ben már saját triót alapított, majd diplomát szerzett a Manhattani Zeneiskola zeneelmélet szakán. Tehetségére felfigyelt a híres jazz-zongorista, Count Basie, aki meghívta harlemi klubjába, ott találkozott Louis Armstronggal, Ella Fitzgeralddal és Ray Charles-szal. Stílusára jelentős hatással volt a párizsi zenepedagógus, Nadia Boulanger, akinek tanítványa volt mások mellett Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand is.

Az unortodox cigány fúziós zene megalkotójának tartott hegedűvirtuóz, Roby Lakatos a Carnegie Halltól a Vatikánon át a londoni Albert Hallig a világ leghíresebb koncerthelyein lépett már fel. Nemzetközi ismeretségét elsősorban annak köszönheti, hogy hegedűjátéka egyedi hangzású és stílusú; a magyar cigányzenét újította meg azzal, hogy a klasszikus, a balkáni és az ortodox zsidó zenét a jazzel párosította.

Lisztes Jenő cimbalomművész tizenkét évesen megnyerte a Rácz Aladár Cimbalomversenyt, diplomáját 2010-ben szerezte a Zeneakadémián klasszikus cimbalom szakon. Fellépett a New York-i Carnegie Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban és a bécsi Musikvereinben is. Rendszeres vendége a Budapesti Fesztiválzenekarnak és a Londoni Szimfonikusoknak, szólistája és szólamvezetője a 100 Tagú Cigányzenekarnak, dolgozott együtt Hans Zimmer filmzeneszerzővel is. 2015-ben Serei Dániel dobossal és Schildkraut Vilmos bőgőssel saját triót alapított Lisztes Jenő Cimbalom Projekt néven.

Radics Gigi tizenöt évesen, 2002-ben megnyerte az egyik legnézettebb hazai televíziós tehetségkutatót, és azóta Magyarország egyik legnépszerűbb női előadójává vált. Nemzetközi színtéren is ismertté vált, fellépett a Montreux-i Jazz Fesztiválon és az olasz Auditorium di Milanóban is. 2013-ban Vadonatúj érzés/Daydream című dala komoly rádiós siker volt, 2015-től szerepelt az István, a király című rockoperában, tehetségére Quincy Jones világhírű amerikai producer is felfigyelt. Többször láthatták a nézők A Dal című műsorban.

A szervezők közleménye kitér arra, hogy látogatóknak a szeptember 12-i koncerten a Dohány utcai Zsinagógában be kell tartaniuk a zsidó hitéleti előírásokat: a férfiaknak kizárólag fedett fejjel, nőknek fedett vállal lehet bent tartózkodni.