fbpx

Riccardo Frizza vezényelte az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát a Müpában

A világhírű olasz karmester, Riccardo Frizza vezényelte a Müpában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának Richard Strauss műveiből összeállított koncertjét.

Az este során a közönség Richard Strauss Négy utolsó énekét, majd A rózsalovag című operájának zárójelenetét hallhatta Rost Andrea, Molnár Ágnes és Szántó Andrea előadásában, a koncert második felében pedig az Alpesi szimfóniát játszotta el Riccardo Frizza vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

Riccardo Frizza elmondta, hogy szívesen tér vissza azokhoz a zenekarokhoz, amelyekkel korábban eredményesen dolgozott, mint például a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarárához is, amelyet néhány éve már volt módja vezényelni.

Rost Andrea
Fotó: Emmer László

A karmester hangsúlyozta: Richard Strauss egyértelműen a német romantikus zeneszerzés csúcsa, az utolsó nagy romantikus, akire egyaránt hatott Brahms, Wagner, Weber és Mahler. Zenéjének struktúrája általában jól érthető a hallgatók számára. Nem véletlen, hogy nagyszerű operaszerzővé vált; érezhető, hogy komponálás közben melódiáit hallotta is belül megszólalni. Úgy tűnik, ő is osztotta azt a véleményt, hogy a legszebb hangszer az emberi hang. Talán ebben szerepet játszhatott az is, hogy felesége énekesnő volt: szoprán, csakúgy, mint az én feleségem – mondta el Riccardo Frizza.

Riccardo Frizza és a Magyar Rádió Szimonikus Zenekarának szerda esti hangversenye három műfajban – dalok, opera és szimfónia – is megmutatta Strausst.

Nyitókép: Riccardo Frizza. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A rovat további cikkei