Riccardo Frizza vezető karmesterként csatlakozik a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez (MRME) 2022 szeptemberétől Vásáry Tamás elnök-karmester és Kovács János állandó karmester mellé.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató
és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója az új koncertévadot beharangozó
szerdai sajtótájékoztatón elmondta: tervezik az MRME új székhelyének
felújítását a budapesti Jókai utcában, ami otthonul szolgálhat az
együtteseknek.

Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója közölte: Riccardo Frizza a következő évadban négy alkalommal dirigálja majd az együtteseket, de a nagyközönség már csütörtökön láthatja az MRME élén a Müpában, ahol Mahler 2. szimfóniáját vezényli. A koncertet a Bartók rádió élőben közvetíti.

Az új évadban Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójáról is méltóképpen megemlékeznek.

Egyedülálló kezdeményezésként a Magyar Rádió Énekkara Pad Zoltán vezető karnagy irányításával nagyívű „hangzó összkiadást” indít útjára, a sorozatban az a cappella és hangszerkíséretes kórusművek mellett a nagy oratóriumok is megszólalnak.

Az új évadban Vásáry Tamás önálló bérletében nagyszabású Schubert-sorozatot vezényel, amelyben az összes szimfónia mellett az Asz-dúr és az Esz-dúr mise is elhangzik – ismertette a részleteket az ügyvezető igazgató, hozzátéve: Kovács János egy francia estet, valamint egy Bartók és Richard Strauss műveiből összeállított koncertet dirigál majd.

Újdonság, hogy a Magyar Zene Házában is lesznek koncertek, a 2023-as Újévi nyitányt pedig Oliver von Dohnányi vezényli a Zeneakadémián.

A Magyar Rádió Énekkara felkérést kapott a Müpától Ligeti Requiemjének és Berlioz Requiemjének előadására, a Rádiózenekar pedig Illés Márton Hegedűversenyével lép fel a Müpában Patricia Kopacsinszkaja szólójával. Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából a zenekar a Zeneakadémián ad emlékkoncertet Vajda Gergely vezényletével. A 19. századi elhangzása óta 2023 tavaszán vélhetően a világon először szólal meg Charles Gounod fiatalkori Requiemje a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és Énekkarával Vashegyi György vezényletével – sorolta a programokat Devich Márton.

A Dinyés Soma vezette Gyermekkórus
többek között a Kodály-sorozatban, a karácsonyi koncerten, a Virtuózok
győzteseivel és az évadzáró koncerten is fellép.    

Riccardo Frizza vezető karmesterként stratégiai célként jelölte meg, hogy egy nagy presztízsű zenekart alakítson, amelyet a nagy európai zenekarok sorába pozicionál. Szeretné kihasználni a zenészekben rejlő potenciált, s minél több külföldi fellépést megvalósítani.

Fotók: MRME/Vörös Attila