A Cimbaliband az egyik legtermékenyebb zenekar a hazai világzenei palettán. Utazásaik során számtalan országban jártak, mindenhonnan hoztak magukkal egy kis szuvenírt zene formájában. Lemezeik sikert aratnak itthon és külföldön egyaránt. Recycle és Moldva című lemezük tarolt a World Music Charts Europe nemzetközi világzenei toplistáján. Képviselték már Magyarországot Hollandiában, az Eurosonic fesztiválon, és az eredményes szereplés után megkapták a Petőfi rádiótól az év felfedezett zenekarának járó díjat. Idén a Gipsy Fushion Fonogram-jelölést hozott az Év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma kategóriában.

A zenekar több forrásból inspirálódik: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll. A bandát nemcsak a barátság, hanem egy igazi varázslatos magyar hangszer, a cimbalom is összetartja. Az új albumon, amelynek címe a fashion (divat) és a fusion (fúzió) szavak összegyúrásából született, a zenekarvezető gyors riffjei és cimbalomszólói mellett nemcsak Horváth Alexandra csillogtatja meg gyönyörű énekhangját, hanem Solymosi Máté hegedűs is több feladatot vállal, a cigány folklór és a jazz világába kalauzolja el a hallgatóságot.

A Gipsy Fushion lemez tiszteletteljes főhajtás a nagy elődök előtt. Olyan karakteres dívák és cigányprímások alakját idézi, akik élő lenyomatot hagytak Kelet-Európa kultúrszövetén, és a mai napig nagy hatást gyakorolnak a világzene állandóan változó, fejlődő nyelvezetére. Django Reinhardt, Esma Redzepova vagy a „csehszlovák” Vera Bila nevek hallatán beazonosítható és ismerős zenei világ tárul elénk, melyre – habár ők már nincsenek velünk – mi mégis sokáig fogunk táncolni és emlékezni.

Palkovits Edina

Megjelent a Magyar Kultúra magazin 2021/1. számában.

Fotó forrása: Cimbaliland