Roma holokauszt-emlékhelyet avattak fel a csehországi Letyben, amely május 12-étől lesz látogatható a nagyközönség számára.

A man takes a photo of the sculpture at the Roma memorial placed on the site of the former concentration camp in Lety, Czech Republic, on April 23, 2024, near the village of Lety, South Bohemia. A Roma memorial opened in the Czech Republic on April 23, 2024 in the place of a wartime concentration camp turned into a sprawling pig farm during the communist rule of 1948-1989. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Fotó: Michal Cizek / AFP

A szabadtéri emlékhelyet közvetlenül a múzeum mellett alakították ki, és megnyitásakor megemlékezést is tartanak a roma holokauszt áldozatainak emlékére.

A történészek adatai szerint a Letyben található egykori gyűjtőtábor területén 1308 roma tartózkodott 1942 augusztusától 1943 májusáig, közülük 327-en még a tábor területén életüket vesztették, a többiek közül pedig több mint ötszáz főt továbbszállítottak Auschwitzba. Ők később ott lelték halálukat.

Az első emlékhelyet a tábortól háromszáz méterre található, egykor ideiglenesnek szánt temető mellett hozták létre 1995-ben, majd három évvel később a kulturális örökség részének nyilvánították. A múzeum felépítésének gondolata is akkor merült fel, bár a szomszédos területen az 1970-es évektől egy sertésnevelő telep működött, amelyet a cseh állam vásárolt meg a tulajdonosától 2018-ban.

A sertéstelepet 2022-ben számolták fel, és a területén két év alatt épült fel a múzeum, ahol audiovizuális eszközök segítségével mutatja be a roma holokauszt előzményeit és teljes történetét egy állandó kiállítás.