A budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia együttműködésében megvalósuló filmhét programjában a magyar közönség előtt is ismert alkotók, Radu Muntean és Cristi Puiu új munkái mellett elsőfilmes szerzők is bemutatkoznak.

A filmhét kedden, Radu Muntean Intregalde című feszült kamaradrámájával indul, amelynek premierje az idei Cannes-i nemzetközi filmfesztiválon volt. A néhány szereplővel forgatott történet a humort sem nélkülözve meséli el egy eldugott erdélyi falu (a címben nevezett Havasgáld) határában elakadt terepjáró utasainak történetét.

Intregalde

Emanuel Parvu Marokkó című filmje az azonos nevű játék kiszámíthatatlan hatásmechanizmusa alapján modellezi egy család történetét, amelyben a tizenéves Magda, aki egy kórházban önkénteskedik, új nyakláncát egy beteg kisgyereknek ajándékozza. Az apja nem hisz neki, felelősségre vonja, és ennek beláthatatlan következményei lesznek.     

Közösségi médiáról készített szatírát az alig harmincéves színész-rendező, Andrei Hutuleac. A #dogpoopgirl című filmjében egy örökbefogadott kiskutya körül alakul ki botrány: a metróban valaki videóra veszi, amint a kutyus könnyít magán, a felvétel a világhálón vírusként kezd terjedni, romokba döntve újdonsült gazdája életét. A #dogpoopgirl a kolozsvári TIFF-en a legjobb debütálás, a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a legjobb film és a legjobb női főszereplő díját nyerte.

#dogpoopgirl

Az abszurdhoz közelít a nagyváradi születésű Demian József Éjjeli őrjárat című groteszk hangvételű alkotása, amely egy színházi társulat egyetlen különös éjszakájából villant fel lazán kapcsolódó jeleneteket.     

Észak-Mexikóban játszódik a Cannes-ban díjazott, román–mexikói–belga koprodukcióban készült La Civil, amelynek alkotója a Belgiumban élő Teodora Mihai. A filmben egy mexikói háziasszony folytat elkeseredett bosszúhadjáratot a városában működő drogkartellel szemben, hogy elrabolt lányát visszaszerezze.

A Románia vadvilága című természetfilm a Kárpátok, a Duna és a Fekete-tenger találkozásának vidékén forgott hét évig, a legvadabb tájakat mutatja be, fókuszában az ott élő állatok életével. Dan Dinu és Cosmin Dumitrache filmje az idei TIFF-en közönségdíjat kapott.

Malmkrog, avagy az Antikrisztus története

A filmhét zárónapján, december 12-én vetítik a Malmkrog, avagy az Antikrisztus története című kosztümös drámát Cristi Puiu (Lăzărescu úr halála, Sieranevada) rendezésében. A Monarchia végnapjaiban játszódó alkotás tavaly a Berlinale Encounters szekciójának díjazottja volt. A szinte cselekmény nélküli történetet Vlagyimir Szolovjov orosz vallási gondolkodó Három beszélgetés a háborúról, a haladásról és a világtörténelem végéről című munkája ihlette.

A filmek többsége egyszeri alkalommal lesz látható mozivásznon Magyarországon, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Kiemelt kép: Éjjeli őrjárat