Simonovics Ildikó kurátor a tárlat anyagát bemutató hétfői sajtóbejáráson elmondta, hogy a kiállítást először a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) rendezték meg 2019 novemberében, ám a járvány miatt a tervezetnél jóval korábban be kellett zárni, sokan nem láthatták. Hozzátette: a szegedi kiállítás tematikája követi a budapesti tárlatét, de több olyan eleme is van, amely újdonság ahhoz képest.

A szakember hangsúlyozta, hogy Rotschild Klára a 20. századi magyar divat meghatározó alakja volt, és még világszinten is kevés olyan tervező lehet, aki szakmájában négy évtizeden át a csúcson tudott maradni. 1934-ben önállósodott, és már egy év után jelentős sikereket ért el, 1940-ben pedig ő készítette Horthy István kormányzóhelyettes választottja, Edelsheim-Gyulai Ilona menyasszonyi ruháját. A szocializmus időszakában, 1956-tól a Különlegességi Női Ruhaszalon művészeti vezetőjeként dolgozott, kosztümjeit hordta Kádár Jánosné és a jugoszláv vezető neje, Jovanka Broz is.

A december végéig látható tárlat első része Rotschild Klára életét mutatja be szülei házasságától egészen 1976-os haláláig. A kiállításon számos videóinterjú hallható és látható, melyekben családtagok, munkatársak, manökenek, kliensek mesélnek róla. A látogatók néhány kép segítségével bepillanthatnak a „a vörös divatdiktátor” budai panorámás otthonába is.

Egy másik teremben a tervező műhelyét idézik meg, itt a próbababákon szezononként változó nappali, koktél- és estélyi ruhák láthatók. A Rotschild-szalont felidéző kiállításrészben pedig emblematikus kosztümjei közül állítanak ki néhányat.

A tárlat különlegessége az a karkötő, melyet Rotschild Klára mindig viselt, és az általa is terjesztett legenda szerint Faruk egyiptomi király ajándékozott neki, hálából, hogy neje számára esküvői ruhát tervezett.

Nyitókép: A Rotschild Klára, divatkirálynő a vasfüggöny mögött című időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. Fotó: MTI/Kovács Tamás