Kenyérünnep a Sóstói Múzeumfaluban

Egyéb

A csépléstől a magtisztításon, az őrlésen és a dagasztáson át a kemencében történő sütésig kísérhetik figyelemmel a kenyérkészítés hagyományos munkafolyamatait az érdeklődők augusztus 20-án a Sóstói Múzeumfalu kenyérünnepén. Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek: a délelőtt 10 órakor kezdődő egész napos program az idei új gabona cséplésével indul a szárazmalom mellett, majd szelelőrostán megtisztítják a magvakat, amelyek a lovakkal hajtott malom őrlőkövei közé kerülnek. Az így készült lisztből a múzeumfalu anarcsi portáján dagasztanak kenyértésztát, s az ottani kemencében sütik ropogósra a finom házikenyeret.