Nagy vállalkozásra készül a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) 2025-ben diplomázó prózai színész osztály: az elmúlt négy év alatt készült vizsgáikat tíz nap alatt, egy fesztivál keretein belül tárják a nyilvánosság elé.

A jelenleg negyedéves osztály tagjai Atlasz Barnabás, Biró Kristóf, Bukovszky Orsolya, Gál Réka Ágota, Juniki Noémi, Kozma Veronika Mária, Kukovecz Ákos, Lukács Ádám, Molnár András, Németh Áron Valentin, Nyomárkay Zsigmond és Pigler Emília Zita.

A fesztivál február 3-án kezdődött a Kundera-regényből színpadra adaptált Lassúsággal, és február 12-ig tart. Műsorra tűzik A gömbfejűek és a csúcsfejűeket, A vihar kapujában-t, a Liliom-vizsgát, a Leonce és Léna 21-et, a Merlin, avagy a puszta országot, a Kinek az ég alatt már senkije sincsen…-t, a Troilus és Cressidát, valamint elhangzanak Cicero szónoki beszédei.

A maratoni eseménysorozat egyedülálló vállalkozás, amelynek létrehozásában Hegedűs D. Géza, Zsótér Sándor, ifj. Vidnyánszky Attila, Nagy Péter István, Hegymegi Máté, Márkos Albert, illetve rendezőhallgatók közreműködtek.

Az előadások az SZFE Rákóczi úti és Vas utcai játszóhelyein, köztük az Ódry Színpadon, a Manyi Kulturális Műhelyben, illetve a Pesti Színházban láthatók. Az eseménysorozat a Három Hollóban zárul, ahol az osztály hallgatóiból álló Tejszínhab nevű zenekar a drámai szövegeket izgalmas zenei kísérettel adja elő.

Az előadásokról részletes információ az SZFE, valamint a Vígszínház honlapján található.

A nyitóképen jelenet a Kinek az ég alatt már senkije sincsen… című előadásból.