Salvador_Dali_A_halhatatlansag_nyomaban

A 105 perces alkotás a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját ? ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát ? egészen a harminc évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.

 

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány gondozásában készült film végiglátogatja a művész életútjának legfontosabb helyszíneit: Portlligatot, ahol az egyetlen, saját tulajdonában álló műhelye és otthona volt; Figuerest, a szülővárosát, ahol létrehozta a Dalí Múzeumot, Púbolt, ahol az a kastély található, amit Dalí szerelme jeléül Galának ajándékozott, valamint Párizst és New Yorkot, ahol jelentős kiállításai voltak.

 

A művészettörténet egyik legkülönösebb alkotójának életét szakértők közreműködésével, többféle nézőpontból ismerhetjük meg a filmben. Művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi és eddig sosem publikált fotók és levelek mellett maga a kontempláló Salvador Dalí és a remekművek felvételei teszik teljessé a képet a mesterről.

Salvador_Dali

Az alkotás eredeti nyelven, magyar felirattal lesz látható. A film kiemelt budapesti vetítőhelye A művészet templomai sorozat többi epizódjához hasonlóan az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol január 24-étől műsorrenden látható. Emellett országszerte számos további helyszínen, így Pécsett, Sárospatakon, Szentendrén, Szigetszentmiklóson, Kecskeméten, Nagykőrösön és Miskolcon is vetítik.

További információk itt.