Bejelentették azt is, hogy a fesztivál hírneves elnöknőjének megbízását egy esztendővel, 2021 végéig meghosszabbítják.

Helga Rabl-Stadler 1995 óta áll Salzburgi Ünnepi Játékok élén. Úgy tervezte, hogy a centenáris fesztivál végén távozik pozíciójából, most azonban vállalt még egy évet, hiszen a századikra tervezett monumentális program egésze nem valósulhat meg, egy részük 2021-re marad.

Lukas Crepaz, Helga Rabl-Stadler és Markus Hinterhäuser

Idén 100 előadást tartanak nyolc salzburgi helyszínen. A fesztiválra sosem volt könnyű bejutni, idén viszont annál is nehezebb, a szociális távolságtartás miatt biztonsági csomagot kell kidolgozniuk és engedélyezésre benyújtaniuk a szervezőknek.

Ausztriában, így Salzburgban is rend a lelke mindennek. Wilfried Haslauer tartományi vezető közölte, a formalitások miatt a pozíciót meghirdetik. Ám a játékok mögött álló kuratórium már eldöntötte: Rabl-Stadler marad, „nélküle nehéz a jeles évfordulót elképzelni” – fogalmazott Haslauer. Akiről mellesleg azt pletykálják, ő lehet az elnök-asszony utóda.

Száz évvel ezelőtt, a széttört monarchia, a háborús veszteségek, szegénység és járvány idején az alapítók – Max Reinhardt rendező, Hugo von Hofmannsthal költő, Richard Strauss zeneszerző, Franz Schalk operaigazgató és Alfred Roller díszlettervező – úgy vélték, hogy a legnagyobb szükség, munkanélküliség, pénztelenség közepette érdemes művészeti vállalkozásba fogni. A játékok évszázada őket igazolta.

Némi ízelítő az erősen redukált, most már véglegesnek mondható programból: augusztus elsején Richard Strauss Elektra című operája hangzik el, az új produkciót Franz Welser-Möst dirigálja, a neves rendező, Krzysztof Warlikowski koncepciójában. Este kilenckor, mint hagyomány, a Dóm téren felharsan a kiáltás: Jedermann! Az Akárki, Hofmannsthal misztériumának főszerepét idén is Tobias Moretti alakítja, 14 estén.

Másnap indul a Mozart-matinék sorozata, az első koncertet Ivor Bolton vezényli. Két alkalommal Fischer Ádám is a Mozarteum pódiumra lép a matinék keretében.

A tervezett tucatnyi operaelőadásból még egy premier marad meg: Mozart Cosí fan tuttéját a világhírű rendező, Christoph Loy viszi színre a Nagy Fesztiválpalotában, a fiatal német karmesternő, Joana Mallwitz vezényletével.

Christian Thielemann

Anna Netrebko, oldalán férjével, Yusif Eyvazovval orosz operák részleteit szólaltatja meg.

A szólóhangszeresek, karmesterek sztárparádéjából kiemelkedik Beethoven-ciklusával Igor Levit, fellép Grigorij Szokolov, Daniil Trifonov, vezényel Riccardo Muti, Christian Thielemann, Manfred Honeck. Juan Diego Flórez a fesztivál finisében dalestet ad.

A századik Salzburgi Ünnepi Játékokat a Berlini Filharmonikusok együttese búcsúztatja augusztus 30-án, a karmesteri dobogón Kirill Petrenko áll a Festspielhausban.

Fotók forrása:

A nyitóképen Franz Welser-Möst. Fotó: Michael Poehn