Hamarosan újra előadásokat tartanak, május 4-étől pedig egy különleges kiállítás is megtekinthető Schmall Rafael asztrofotós munkáiból a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed planetáriumában.

Schmall Rafael asztrofotós 2018 májusában elutazott Namíbiába, hogy megtapasztalja a legendát, miszerint a Tejút képes árnyékot vetni. A kiállítás a távoli ország olyan különleges részét mutatja, melyet kevesen láthatnak: az égbolt szinte hihetetlen látványosságokat tár az észlelő szeme elé.     

A képeken az érdeklődők megtekinthetik többek között az árnyékot vető Tejutat, a csillagoktól hemzsegő égboltot és olyan célobjektumokat, melyeket hazánkból a déli horizont kitakar.     

A fotós elmondta, hogy tizenhat éjszakás expedíciója során igyekezett a lehető legtöbb fotót elkészíteni a csillagos égboltról. Hatalmas panorámafotóktól kezdve a távcsöves asztrofotókon át a modern mobiltelefonos tájképekig összesen húszezer kép gyűlt össze. Ennek egy szeletét jeleníti meg ez a kiállítás .     

Schmall Rafael 2008 óta foglalkozik fotográfiával, a csillagászati témájú fotózást 2014-ben kezdte, a Zselici Csillagpark munkatársaként pedig egyik munkaköre az asztrofotózás és az asztrotájképek készítése.     

Számos fotós díjat nyert már, fotója lett a nap csillagászati képe a NASA-nál, valamint a National Geographic Magyarországnál az év asztrofotója díjat is elnyerte.

Fotók: Schmall Rafael