Sebestyén Márta népdalénekes veheti át az idei Táncház Díjat a hétvégén zajló 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár szombat esti gálaműsorán. A művésznő vasárnap fel is lép az esemény színhelyén, a Papp László Budapest Sportarénában a jubileumát ünneplő Vujicsics együttes vendégeként.

DSZZS20150725201_16.jpg
Sebestyén Márta népdalénekes a 25. Művészetek Völgye összművészeti fesztiválon Kapolcson, a Muharay udvarban 2015. július 24-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Április 5-én, pénteken este a Fonóban tartják a nyitótáncházat, április 6-7-én, szombaton és vasárnap pedig a Papp László Budapest Sportarénában várják a népművészet és néptáncok kedvelőit a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti eseményén.

A néptáncokkal még csak ismerkedőknek virtuóz mesterek mutatják meg a lépéseket, a gyakorlott táncházasok pedig szabadon mulathatnak a legkiválóbb muzsikusok szolgáltatta talpalávalókra.  A háromnapos eseményen Magyarország kiemelkedő néptánc- és hagyományőrző együttesei, valamint a határon túlról érkező népművészek, összesen több mint ezer fellépő mutatkozik be. A Népművészeti Kirakodóvásárban a hagyományos tárgyalkotással, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészettel találkozhatunk.

Programok

 Az Aprók bálján mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben, a Tánchagyományaink programrészben pedig a Kárpát-medence folklórban leggazdagabb tájegységeit és a hazai nemzetiségeket mutatják be. A kisebbeket a Tücsökringató és a Kőketánc, valamint számos kézműves program várja, a kamasz korosztály táncházában a Sarjú banda muzsikál. Vasárnap délelőtt  300 gyermektáncos lép fel a Magonc nyitányon, majd a világ minden részéről érkező táncosok mutatják be a széki koreográfiákat a Minden magyarok táncán. A gálaműsoron a jubileumát ünneplő Vujicsics Együttes és Sebestyén Márta is  fellép, majd több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát, amit az Össztánc követ.

DMOHA20200223102.jpg
Népdalénekesek a Kisebbségekért – a Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület közös szervezésében megrendezett XXIV. Csángó bálon a Millenáris Park B épületében 2020. február 22-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI

A Táncház Díjat 2012-ben hozta létre a Táncház Egyesület és az OTP Bank, hogy ezzel is elismerje mindazok teljesítményét, akik széles körben teszik elérhetővé az élő néphagyományt. A Táncház Díjat és a Táncház Érmeket olyan személyiségek vagy csoportok kapják, akik előadóművészként, oktatóként, gyűjtőként vagy bármilyen más módon hozzájárulnak a táncházmozgalom sikeréhez. 2024-ben a Táncház Díjat és a Táncház Érmeket a Táncház Egyesület és a Hagyományok Háza együttműködése keretében ítélik oda. Az elismeréseket április 6-án, a Táncháztalálkozó gálaműsorán Berán István, a Táncház Egyesület ügyvezető képviselője és Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója adja át a Papp László Budapest Sportarénában.

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2024-ben a Táncház Díjat Sebestyén Márta népdalénekes kapja.

A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kapnak:

  • Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes (művészeti vezetők: Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő)
  • Galát Péter – néptáncpedagógus, a Jókai Néptáncegyüttes Hosszúléptűek csoportjának vezetője
  • Nagy Tímea – néptáncpedagógus, a Martenica bolgár néptáncegyüttes művészeti vezetője
  • Sztanó Hédi – televíziós filmrendező
  • Tóth Judit – néptáncpedagógus, az Urban Verbunk Junior együttes művészeti vezetője
  • Váradi Enikő – néptáncpedagógus, a Kárpátalja Néptáncegyüttes ügyvivője