Az amatőr művészeti csoportok, civil közösségek, településvezetők, önkormányzati munkatársak, kulturális intézményvezetők és munkatársaik számára szervezett programon a résztvevők színházi előadásokat tekintenek meg, bejárják a lakiteleki Hungarikum Ligetet, valamint megtekintik a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát.

A programsorozat célja többek között, hogy a résztvevők megismerjék a közművelődés kultúraközvetítő, közösségépítő szerepét, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népfőiskola Alapítvány tevékenységét és központját, valamint, hogy az előadó-művészeti tevékenységek kulturális, közösségmegtartó erejét egy-egy színházi előadáson keresztül tapasztalhassák meg.

A programsorozatra jelentkezők a Nemzeti Színház Olt Tamás – Szájon lőtt tigris, a Békéscsabai Jókai Színház – Két összeillő ember, a Soproni Petőfi Színház / Forrás Kulturális Alapítvány – Mindörökké Júlia, az Esztergomi Várszínház – „Végy karjaidra idő…”, a Gyulai Várszínház – Karády zárkája és a Gózon Gyula Színház – Agyigó: Szabó Magda életét bemutató előadásokat nézhetik meg.

A résztvevők az előadások tapasztalatait csoportos kötetlen beszélgetéseken dolgozzák fel.

A kulturális élményekben és közösségi aktivitásokban gazdag rendezvény első négy napján már több mint 3000 fő vett részt az ország minden megyéjéből. Az egészségbiztonsági előírások érdekében a résztvevők kisebb csoportokban, harminc főiskolás hallgató idegenvezetésével járják be a Hungarikum Ligetet és a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát. Az egyes helyszíneken kézfertőtlenítési lehetőség biztosítására és a megfelelő távolságtartásra is figyelmet fordítanak a szervezők.

A hiánypótló programsorozat szervezője a Nemzeti Művelődési Intézet, az eseménysorozat megvalósításában Lakitelek Nagyközség Önkormányzata és a Népfőiskola Alapítvány vesz részt. A rendezvény fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Lázár Ervin Programja.

Az előadások kiválasztásában a Magyar Teátrumi Társaság és a Déryné Program nyújt szakmai segítséget.