A Sisi és a népművészet – A csipke vonzásában című kiállítás Wittelsbach Erzsébet magyar királyné magyar népművészet iránti érdeklődését mutatja be, ezzel a magyar néprajz egy eddig még rejtett szeletét tárva a látogatók elé. A kiállítás március 30-tól látogatható a Hagyományok Házában.

Sisi magyar népművészet iránti rajongása ma még kevésbé ismert, mint ahogy az is, hogy érdeklődése – sok más kortársával közösen – milyen hatást gyakorolt a későbbi háziipari szövetkezetek létrejöttére. A mostani kiállításban megidézik Sisi kalotaszegi bútorokkal és varrottasokkal berendezett magyar szobáját, láthatók lesznek magyaros öltözékei – különös tekintettel a hímzésekre és csipkedíszítésekre –, és bemutatják a magyar háziiparra gyakorolt hatását, valamint kapcsolatát Gyarmathy Zsigánéval és Izabella főhercegnével is.

Sisi királyné nemcsak a századfordulón gyakorolt hatást a népművészetre és annak továbbélésére, hanem mind a mai napig hat arra, ahogyan az újragondolt népművészetet szemléljük.

64243051cdc510064ca4e4b7.jpg
Sisi és a népművészet – A csipke vonzásában

A nemzetközi érdeklődésre is számot tartó kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum eddig be nem mutatott gyűjteményéből, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Néprajzi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Túri Fazekas Múzeum, a Kiskunhalasi Csipke- és a Postamúzeum, illetve Hercig Marianna magángyűjtő anyagából válogatva helyezi a műtárgyakat egyedi kontextusba.

Fotók: Szilárd Katalin / Hagyományok Háza