fbpx

Snétberger Ferenc rangos német zenei kitüntetést kapott

Rangos német zenei díjat kapott Snétberger Ferenc. A magyar zenész a gitár kategóriában kapta meg a Német Jazzdíjat (Deutscher Jazzpreis), amelyet szerdán este vett át a brémai gálán.

A Snétberger Alapítvány közleménye szerint a zsűri a kimagasló művészi professzionalizmus és kreativitás, valamint a német és a nemzetközi jazz területén elért eredmények alapján harmincegy kategóriában ítélte oda az elismerést. A gitár kategória jelöltje Snétberger Ferenc mellett Kalle Kalima finn gitárvirtuóz és Johan Leijonhufvud svéd dzsessz-zenész, gitáros, zeneszerző volt.

Snétberger Ferenc improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően vált világszerte ismertté. A gitárművész és zeneszerző szakmai munkája mellett 2011 óta támogatja az elsősorban roma, hátrányos helyzetű, kiemelten tehetséges fiatalok zenei képzését a Snétberger Program keretében. A hosszú ideje Németországban élő gitárművész korábban megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét, a Magyar Éremrend középkeresztjét, a Német Szövetségi érdemkeresztet, 2005-ben Liszt Ferenc-díjat, 2014-ben Kossuth-díjat kapott. Prima díjas 2013-ban, majd 2014-ben a MOB Fair Play díjazottja lett művészeti kategóriában. 2015-ben Hazám, 2018-ban Németországban JTI Trier Jazz Award díjjal tüntették ki.

Snétberger Ferencet legközelebb Budapesten a Zeneakadémia nagytermében hallhatja a közönség új zenei formációjával május 19-én.

A rovat további cikkei