Sóstói Fesztivál: a kézműves borok ünnepe Nyíregyházán

Egyéb

(MTI) Máthé Csaba, a rendezvényt szervező nyíregyházi sportcsarnok igazgatója elmondta: a fesztiválon szinte valamennyi bortermelő vidék legjobb borászai vesznek részt. A borok mellett a kézműves sörfőzdék, pálinkafőző manufaktúrák, sajt-, csokoládé- és lekvárkészítők is bemutatják termékeiket. Más gasztronómiai csemegékből is rendeznek bemutatót, több mint ötvenféle ételt, köztük szabadtűzön sütött pecsenyéket, vad- és halételeket készítenek el a sokfelől érkező szakácscsapatok. 
  
A háromnapos programot mesterségbemutató kézműves foglalkozások és népzenei műsorok egészíti ki. Máthé Csaba hangsúlyozta: olyan borászok mutatkoznak be Sóstógyógyfürdőn, akik igazi kézműves mesterként vesznek részt a bortermelés munkafolyamataiban. Maguk telepítik és gondozzák a szőlőt a tavaszi növényápolástól az őszi szüretig, majd maguk préselik, fejtik, derítik és palackozzák is boraikat. Az igazgató szerint a kézműves borászat ma már egyfajta védjegy, a piacon azt jelenti, hogy egyedi, különleges és kistételű magyar minőségi bort kínál a szőlősgazda.
 
A Sóstói Fesztiválon kizárólag az így készült borokat állítják ki, és olyan termékeket kóstolhatnak meg az érdeklődők, amelyek nem mindennap érhetők el a kereskedelemben. A bemutatkozó borászok között legnagyobb számban a világhírű tokaji, valamint a szintén híres egri, szekszárdi és a Balaton-felvidéki szőlősgazdák lesznek ott a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői múzeumfaluban.