A kínálatban idén tizenkét filmet láthatunk, az elmúlt év nagy spanyol mozisikerei mellet művészfilmeket és filmkülönlegességeket – valamennyit eredeti nyelven, magyar felirattal.  A kortárs spanyol filmkultúra hazai bemutatásában hiánypótló szerepet betöltő filmhéten ezúttal hangsúlyos szerephez jutnak a művészetek, a gasztronómia, a történelmi és a társadalmi kérdések, de érzelmekben és humorban sem lesz hiány.

Bajnokok

Olyan sztárokat láthatunk viszont a mozivásznon, mint Dani Rovira (Superlópez), Gloria Muñoz (Vallásos rajongás), Javier Gutiérrez (Bajnokok) és Antonio de la Torre (A rendszer), aki egyebek mellett Mészáros Márta Aurora Borealisában is szerepelt.

A filmhét október 29-én, kedden Marta Díaz de Lope Díaz rendezőnő első nagyjátékfilmjével, a Vallásos rajongással indul. A történet női nézőpontból rajzol szatirikus képet egy andalúziai kisváros férfiak által dominált vallási közösségéről és társadalmáról. A film közönségdíjas lett a Málagai Filmfesztiválon, Carmen Flores pedig megkapta a legjobb női mellékszereplő díját.

Vallásos rajongás

A vígjátékok sorát gazdagítja a programban a tavalyi év két legsikeresebb spanyol komédiája is, a Superlópez és a Bajnokok. A Superlópez című film az észak-amerikai szuperhősök paródiájaként 1973-ban napvilágot látott legendás képregény és képregényhős élőszereplős újjászületése mozgóképen, amely Dani Rovira kitűnő alakításával az év egyik legnézettebb spanyol mozidarabja lett. A Bajnokok főhőse egy menő kosárlabdaedző (Javier Gutiérrez), akit egy ittasan elkövetett közlekedési kihágása miatt büntetésből – és terápiás célból – egy értelmi fogyatékossággal élő fiatalokból álló kosárcsapat mellé rendelnek. Új játékosainak ártatlansága, érzékenysége és humora nem várt módon változtatja meg életét.

Óriás

A filmhét során olyan további, kiváló játékfilmek jutnak el hozzánk, mint a hiedelmekkel teli Baszkföldről hírt adó, XIX. századi igaz mese, az Óriás, a politikai korrupciónak tükröt mutató A rendszer, a két cigánylány kapcsolatáról szóló Carmen és Lola vagy a sztárság és identitás kérdéseit feszegető Ki énekel majd neked?.

Az Óriás egy valóságban is létezett személy, az „altzói óriásként” is ismert Miguel Joaquín Eleizegui életéről készült kosztümös mozi, amely tíz kategóriában nyerte el a rangos Goya-díjat 2018-ban, és ezzel minden idők legsikeresebb baszk nyelvű filmje lett.

A rendszer

A rendszer Rodrigo Sorogoyen pazar politikai thrillere, amelynek főhőse (Antonio de la Torre) befolyásos, karizmatikus politikus, aki korrupciós botrányba keveredik, s minden ügyességére szüksége van, hogy bőrét mentse. A hét Goya-díjat és több tucat egyéb elismerést nyert film megdöbbentő erővel ábrázolja a politika színfalai mögötti viszonyokat.

Arantxa Echevarría Carmen és Lola című drámájában, amelynek premierje Cannes-ban volt, két Madrid környéki roma tinédzser vívja a maga szabadságharcát a sorsukat beszabályozó tradíciókkal szemben. 

Carmen és Lola

A Ki énekel majd neked? szintén női történet, két asszonyról szól, akik már azt sem tudják, kik is valójában, mert életüket az tölti ki, hogy másnak tettetik magukat: egyikük énekesnő, a másik pedig a rajongója, aki oly módon menekül a valóság elől, hogy esténként idolját utánozza a karaokebárban.

November 3-án a kortárs spanyol film egyik legsikeresebb női szerzőjének, Icíar Bollaínnak az Út a királyi operába című életrajzi filmje kerekíti le a játékfilmes válogatást. Bollain, aki a kamera mindkét oldalán gyakran feltűnik, ezúttal Carlos Acosta világhírű kubai balett-táncos történetét beszéli el.  Acosta – aki a filmben önmagát alakítja – úgy lett a táncművészet legendás alakja, hogy soha nem akart táncolni. A megható és lélekemelő film végigjárja az utat, amely egy csillag születéséhez vezetett.

Camarón: Flamenco és forradalom

Az idei Spanyol Filmhéten különös hangsúlyt kapnak a művészetek – a tánc mellett a zene és a képzőművészet is. A Camarón: Flamenco és forradalom című dokumentumfilm a flamenco zene egyik megújítója, a fiatalon elhunyt Camarón de la Isla kivételes alakját idézi meg, míg

A Prado múzeum – Csodák gyűjteménye a 200 éve fennálló madridi Prado Múzeum elképesztően gazdag festészeti anyagán vezet végig Jeremy Irons kalauzolásával. 

A mások csendje

Idén a korábbi éveknél nagyobb szerepet kapnak a programban a dokumentumfilmek. A fentieken kívül láthatjuk a Minden szem lencsében lakik egy isten című, személyes hangú gasztrodokut Spanyolország egyik legjobb étterméről, az alicantei hegyekben található, két Michelin-csillagos L’Escaleta mindennapjairól, filozófiájáról. Látható lesz továbbá a világszerte számos díjjal elismert, aktuális történelmi-politikai dokumentumfilm, A mások csendje, amely a Franco-korszak áldozatainak újraindított jogi küzdelmét dokumentálja.

A rendezvény a Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia együttműködésében valósul meg.

A teljes program elérhető az Uránia honlapján.

Nyitókép: Ki énekel majd neked?