Az ötlet Deregán Gábor sportdiplomatától, a SportMenedzser Magazin kiadójától ered. A szerkesztőség idén felhívást tett egy nyilvános sportnovella-pályázatra. Az egyedülálló kezdeményezés a vártnál is nagyobb érdeklődésre tett szert, közel 100 pályamű érkezett be. A kiadóban már akkor megfogalmazódott: a páratlanul színvonalas és értékhordozó írásokra való tekintettel érdemes továbbgondolni a koncepciót, és egy novellásgyűjteménybe rendezni a legkiválóbb műveket.

A válogatásba 21 szerző írása került be. A novellák különböző aspektusokból íródtak, megszólalnak a sportolók – köztük bajnokok, olimpiai bajnok is –, és az utánpótláskorúak, az edzők, a családtagok, a szurkolók és a sportkedvelők nézőpontját is megismerhetjük. „A kötetben szereplők között találni számos elgondolkodtató, mély tartalommal rendelkező művet, de sokat nevethetünk is, ugyanis humoros novellákból sincs hiány” – nyilatkozta Végh Nóra, a kötet szerkesztője. A témákat illetően elmondta: van, akit a szurkolás öröme, mást a versenydrukk, a győzelem extázisa, a felkészülés kihívásai, vagy éppen a sport jótékony hatásai és közösségformáló ereje ihletett meg. Az egyértelműen kiderült: a sport mindenki számára jelent valamit.

A SportMenedzser Magazin az első sportágfüggetlen hazai szakmai lap. A Sportantológia is kiválóan tükrözi a különböző sportágak iránti nyitottságot. Aki kezébe veszi a kötetet, olvashat: futásról, úszásról, kerékpározásról, futballról, kézilabdáról, súlyemelésről, birkózásról, karatéról, triatlonról, öttusáról, légballonozásról vagy éppen ritmikus gimnasztikáról.

Az antológia az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programjában jelent meg.