Az online megvalósuló, ingyenes vetítéseken a magyar alkotók munkái mellett iráni, orosz, spanyol, francia, ukrán, indiai, török, amerikai és brazil filmeket is láthatunk. A Kitekintő szekcióban idén 70 film szerepel.

Az idén a Közösségben hívószóval meghirdetett rendezvény pályázatára csaknem 400 nevezés érkezett. Ebből választotta ki az előzsűri azokat a filmeket, amelyeket a versenyprogramban, illetve a Kitekintő szekcióban vetítenek.

Az angol nyelvű filmek eredeti nyelven, a többi alkotás angol felirattal érhető majd el a Faludi Filmszemle YouTube csatornáján.

A filmes kategóriák győzteseiről a Pavel Lungin (a filmes zsűri elnöke), Radu Jude, Nagy Dénes és Lázár Kovács Ákos alkotta zsűri dönt. Különdíjban részesül a legjobb elsőfilmes rendezés, emellett a nemzetközi ökumenikus zsűri, valamint a középiskolásokból és egyetemistákból álló diákzsűri is.

A rendezvényhez fotópályázat is kapcsolódik, amelyre idén 63 önálló fotó és 37 sorozat érkezett be. A kategória zsűrijét Haris László (zsűrielnök), Gábor Enikő és Szamódy Zsolt Olaf alkotja.

A vetítések mellett számos beszélgetést is rendeznek a filmszemlén, melynek teljes programja az Akadémia honlapon érhető el.

Kiemelt kép: Pixabay