A kiváló jazzénekesnő egyéni hangvételű vokális műsoraival a hazai és külföldi színpadokat is bejárta az elmúlt évtizedben. A klasszikus zene felől érkezett a jazzbe, ami nemcsak magas szintű énektechnikájában, kifejező tónusaiban, de választott zenei világában és repertoárjában is nyomot hagyott.

Broadway-hangulatot idéző koncertsorozatát először 2018-ban adta elő. Ekkor jelent meg az énekesnő Love Is Here to Stay című lemeze, amely George Gershwin ikonikus zenei világába kalauzolta az érdeklődőket. A nagy sikerű koncertprogramot később Cole Porter műveivel kiegészülve hallhatta a hazai és a nemzetközi közönség. 2022-ben ismét bővül az illusztris zeneszerzők sora,

Stephen Sondheim világába nyerhetünk bepillantást a Karosi Júlia Quartet tolmácsolásában.

Sondheim dalai sokak számára ismerősek lehetnek filmekből és Broadway-musicalekből egyaránt. Azon zeneszerzők közé tartozik, akik már életükben legendává váltak. Nevéhez olyan nagy sikerű filmek és színházi előadások zenei anyagai, szövegei köthetők, mint az Egy kis éjszakai zene vagy a West Side Story. Sondheim melódiái egyszerű, ámde karcos életigazságokat, érzéseket hordoznak magukban, mely az énekesnő kifinomult hangjával és zenei világával párosulva azonnal magával ragadja a hallgatóságot.

„Lenyűgöz az az egyszerre vulgáris és költői nyelvhasználat, amely a szövegeit jellemzi. Az igazi Broadway-professzionalizmus, amely minden dalba belecsempészi a saját humorát és egyéniségét, mintegy megfricskázva az orrunk hegyét, nehogy belesüppedjünk a kényelmes székünkbe.

Komplett élettörténetek és sorsok jelennek meg előttünk, ha a dalait hallgatjuk. Erre az utazásra vállalkozom most megújult zenekarommal, ahol Tálas Áron helyét Oláh Krisztián vette át a zongoránál” – mondta Karosi Júlia.

A Karosi Júlia Quartet projektjét a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.

Nyitókép: Müpa/Nagy Attila