Több mint száz művész, előadó, köztük Sting és a Coldplay tagjai, valamint emberi jogi aktivisták írták alá azt a petíciót, melyben a halálra ítélt iráni rapper, Tomádzs Szalehi szabadon bocsátását követelik.

Tomádzs Szalehiért tüntetek Berlinben 2024. április 28-án. Fotó: Babak Bordbar / Middle East Images via AFP
Tomádzs Szalehiért tüntetnek Berlinben 2024. április 28-án. Fotó: Babak Bordbar / Middle East Images via AFP

„Szalehi halálos ítélete a három évig tartó, letartóztatással, börtönnel és kínzással járó zaklatás csúcspontja” – áll a londoni székhelyű Index on Censorship nevű szervezet petíciójában. Az énekes számos dalában felhívta a figyelmet az iráni emberi jogi helyzet problémáira. A szervezet 2023 októberében szólásszabadságért díjjal tüntette ki Szalehit a művészeti kategóriában.

„Engedni kell, hogy a művészet bírálja, provokálja, megkérdőjelezze a hatalom tekintélyét” – hangsúlyozzák az aláírók, hozzátéve: „egy művészt sem szabad kitenni semmilyen bírósági zaklatásnak, nemhogy halálra ítélni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogának gyakorlása miatt.”

„Elborzasztó a tény, hogy ezt a szerencsétlen zenészt kivégzéssel fenyegetik, csak mert kifejezte véleményét” – mondta Tamara Barschak zeneszerző és zongoraművész a The Guardian című brit lapnak.