Szóltak már versek a kisföldalattin, a Balatonnál, a legnagyobb országos vasúti csomópontok hangszóróiból, sőt egy baranyai falu, Kővágószőlős harangtornya is rendszeresen játssza őket. Költemények a köbön, szívet melengető kezdeményezés.

Nem a kánikulára, inkább a kultúrára hangolta az idei évre összeválogatott műveket a Vers a peronon kezdeményezést elindító balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület. Olykor komoly költemények, máskor gyermek- és szerelmes versek, kortársak vagy iskolai klasszikusok szólnak a hangszórókból, hogy a legváratlanabb helyszíneken érintsék meg a lelkeket. Úszógumin, matracon vagy várakozás közben, a peronon támadnak ránk – reklámok helyett – a valódi gondolatok.

A Vers a parton és a Vers a peronon sikeréből kiderül: igenis szomjazzuk a költészetet.

Már maga a történet is lelkesítő: egy civil szervezet a köré gyűlt művészemberek – írók, költők, színészek – segítségével összerakott egy hanganyagot. A technikát a zalaegerszegi színház dolgozói biztosították. Mindenki ingyen és lelkesen dolgozott. Az eredményre nyitott volt a polgármester, aztán a MÁV; a produkció mostantól a Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa 2023 program támogatását is élvezi. A déli part „peronkölteményeiről” hallva az egyesületet megkereste egy baranyai település, Kővágószőlős, azt kérve, hogy hadd szóljanak a versek a falu harangtornyának hangszóróiból is.

„Azt szerettük volna, hogy minél több ember újrahallgathasson vagy megismerhessen klasszikus és kortárs verseket. Idén Babits Mihály Csonka Magyarországával kezdtünk június 4-én, és Faludy György Október 6. című versével fogunk elbúcsúzni az aradi vértanúk emléknapján” – mondja a kezdeményezést elindító Czompó Gábor, a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület elnöke. „Fontosnak tartottuk, hogy a versek fontosságán túl ezekre az egész Magyarország számára sorsdöntő évfordulókra, nemzeti ünnepeinkre is felhívjuk a figyelmet. A programban gondolunk a gyerekekre – van Öreg néne őzikéje, Mondjam még? Tamkó Sirató Károlytól – és az iskolásokra is, akik az általánosban tanult verseket, a Tiszta szívvelt József Attilától vagy a Két karodbant Radnóti Miklóstól hallhatják, miközben megszólalnak Ady, Nagy László, Kányádi Sándor művei is. Óriási öröm és megtiszteltetés, hogy Terék Anna, Áfra János és Bereményi Géza saját verssel csatlakozott a programhoz, Mácsai Pál, Beck Zoli a 30Y-ból pedig maga választott verset” – mondja Czompó Gábor.

Arra a kérdésre, fontosnak tartja-e, hogy az elhangzó szerzők sorába bekerüljenek a kortársak is, azt feleli:

„Nagyon büszke vagyok a kortárs költőkre; úgy gondolom, hogy tömören és élesen tudják a mai társadalom képét, az aktuális emberi érzéseket közvetíteni. A legnagyobb segítséget a kezdetek óta Mihály Pétertől kapom, aki a zalaegerszegi színház színművésze, rendezője. Kemény István, Szálinger Balázs és Géczi János költők is segítik a munkánkat, a műveiket bátran ajánlanám iskolai oktatásra is.

Hihetetlen pluszt jelenthetne a gyerekeknek – nekem három van otthon –, ha olykor kortárs írókkal, költőkkel találkozhatnának. A vers az íróról is egyfajta lenyomatot ad: idén a nemrég elhunyt Szőcs Gézára emlékezünk, akinek sokrétű, mély gondolatait nehéz hitelesen visszaadni, de Gáspár Sándornak és Mihály Péternek ez nagyszerűen sikerült” – teszi hozzá az egyesület elnöke.

A Vers a parton és a Vers a peronon több szálon kapcsolódik a magyar kultúrához: nemzeti dátumaink mellett minden évben egy közelmúltban elhunyt költőnkről-írónkról is megemlékezik. Az első évben a tragikusan hirtelen elhunyt Térey János, tavaly Csukás István, idén pedig – ahogy jeleztük – Szőcs Géza tiszteletére hangzanak el alkotások.

Az említett dátumok a balatoni szezon kezdetét és végét is jelzik: a Vers a parton Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonkenese és Balatonvilágos strandjain, a Vers a peronon a Balaton-környéki vasútállomásokon szeptember 5-ig tart. Idén azonban ezzel nem ér véget a program: a szeptember 5-e és október 6-a közötti időszakra a kezdeményezéshez országszerte több mint hatvan város csatlakozott, köztük szinte minden megyeszékely, Miskolctól Kecskeméten keresztül Pécsig, ahol a járatok indulása és érkezése közötti szünetekben nemcsak a MÁV, hanem több helyen a GYSEV és a Volán hangszóróiból is megszólalnak majd a versek kedvenc színészeink, előadóművészeink hangján.

Ha lemaradnánk a strandon vagy az állomáson hirtelen lecsapó versélményről, a művek itt is meghallgathatók.